Denník N

Odstup nie dva, ale päť metrov. Odborníci odpovedajú na vaše otázky o športovaní v čase koronavírusu

Ilustračné foto N – Peter Kováč
Ilustračné foto N – Peter Kováč

Na akej teplote treba prať oblečenie a stačí pri behu rúško alebo kukla? Znižuje riziko dýchanie výhradne nosom? Môže bežecký pás plnohodnotne nahradiť behanie vonku?

Aj takéto otázky položili čitatelia Denníka N, keď sme ich vyzvali, aby sa pýtali, čo ich zaujíma v súvislosti so športovaním v období poznačenom pandémiou koronavírusu.

V prvej časti textu odpovedá na otázky epidemiologička Alexandra Bražinová, v druhej športový diagnostik Peter Lopata.

Športovanie a hygiena

Na otázky odpovedá Alexandra Bražinová, epidemiologička z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UK a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave.

Je behanie bezpečné?

Behanie je bezpečné, ak človek behá sám a dokáže si celý beh naplánovať tak, aby bol počas neho izolovaný od priameho kontaktu s ľuďmi. Všeobecne odporúčam správať sa tak, ako keby ste sami boli infikovaní a zodpovedne sa snažili nenakaziť nikoho iného. Väčšina ľudí sa bojí, aby sa sami nenakazili, ale odborníci odporúčajú toto vnímanie otočiť.

Odporúčate behať iba osamote?

Áno, ale zabehať si môže ísť aj menšia skupinka, ak budú jej členovia od seba udržiavať odstup. Spočiatku to vyzeralo, že budú stačiť dva metre, ale momentálne sa ukazuje, že bezpečnou vzdialenosťou je päť metrov.

Môžem dostať koronavírus aj vtedy, ak bežím na odľahlom mieste a počas behu nikoho nestretnem?

V tom prípade je to veľmi nepravdepodobné, takmer nemožné.

Išiel by som behať do lesa, ale musím vyjsť z paneláka a pár minút prebehnúť po sídlisku. Mám sa radšej odviezť k lesu autom?

Môžete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Koronavírus

    Radíme športovcom

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie