Denník N

Ekonóm Baláž: Aj keby sme koronavírus u nás vyriešili za dva dni, naša ekonomika spadne na kolená tak či tak

Pred trnavskou automobilkou PSA, ktorá vo štvrtok pozastavila výrobu. Foto – TASR
Pred trnavskou automobilkou PSA, ktorá vo štvrtok pozastavila výrobu. Foto – TASR

Kto chce teraz rušiť doplatky za lieky alebo odmieta siahať na trinásty dôchodok, nerozumie zmenenej situácii, hovorí ekonóm z Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž. Koronavírus je podľa neho dobrá príležitosť na reformy.

Dnes je to veľmi ťažké predpovedať, ale ako môže vyzerať Slovensko o rok?

Ako krajina, ktorá sa veľmi zmenila. Ak by sme sa pozreli pár mesiacov dozadu, keď sa koronavírus začal naplno rozbiehať v Číne, tak sme predpokladali, že to ovplyvní jeden štvrťrok. Čínske vedenie po počiatočnom váhaní postupovalo veľmi kompetentne, nariadilo prísnu karanténu. Urobili opatrenia na podporu čínskych podnikov. Bolo to trochu experimentálne, ale zafungovalo to. Ak by všetci takto postupovali, tak prognózy, že nám vypadne kvartál alebo dva, by sa splnili. Európske vlády ani vláda USA však takto nepostupovali. V Spojených štátoch sa vírus rozbieha až teraz a bude mať obrovské následky na ekonomiku.

Prečo?

Najmä preto, že v Spojených štátoch amerických veľká časť ľudí pracuje v príležitostných zamestnaniach, na skrátený úväzok alebo na „fušky“. Nemajú zväčša sociálne poistenie, nie sú zachytení žiadnymi sociálnymi dávkami. Pre nich to bude veľmi ťažké. Spojené štáty majú najväčšiu ekonomiku na svete. Keď tam dôjde tento úder, odnesieme si to všetci. A my najviac, lebo sme koncová ekonomika – sme na konci dodávateľského reťazca. Ak nepredáme naše televízory, autá a súčiastky, tak nám nik nezaplatí a budeme ako štát sedieť doma bez peňazí.

Pred koronavírusom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie