Denník N

Slovenský lekár v Nemecku: Je tu ticho pred búrkou, ale nie sme v panike – vieme, čo máme robiť

Neonatológ Marek Gajdoš. Foto - archív M. G.
Neonatológ Marek Gajdoš. Foto – archív M. G.

„Nosenie rúšok privádza ľudí k mylnej predstave, že sú chránení. Oveľa dôležitejšie je poriadne si umývať ruky,“ upozorňuje slovenský lekár Marek Gajdoš, ktorý už päť rokov pracuje v Nemecku.

V rozhovore hovorí o tom,

  • s čím môže súvisieť relatívne nízka smrtnosť na COVID-19 v Nemecku,
  • ako si lekári vysvetľujú ľahší priebeh ochorenia u detí,
  • prečo Nemci nenosia rúška,
  • prečo je pandémia veľkou skúškou práve pre slovenské zdravotníctvo,
  • prečo pred piatimi rokmi musel odísť zo Slovenska.

Podľa posledných údajov sa v Nemecku novým koronavírusom nakazilo už viac ako 25-tisíc ľudí, ale smrtnosť je v porovnaní s inými krajinami ešte stále pomerne nízka. Ako si to vysvetľujú nemeckí lekári?

Vysoký počet nakazených je okrem Bavorska aj v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko (najľudnatejšia a štvrtá najväčšia spolková krajina Nemecka, pozn. red.), kde sa nákaza rozšírila ešte vo februári v období karnevalu, keď sa tu všetci masovo zhromažďujú a oslavujú. Ako sa neskôr ukázalo, jeden infikovaný človek vtedy počas takej veľkej akcie nakazil množstvo ľudí, ktorých však veľmi rýchlo podchytili vďaka masovému testovaniu ľudí, s ktorými prišiel do styku.

V tomto prípade išlo hlavne o mladých ľudí, pre ktorých toto ochorenie vo väčšine prípadov nie je až také nebezpečné. To znamená, že prvou zasiahnutou bola časť populácie, ktorá nie je vo veľkom ohrození. Aj tým sa teda dá vysvetliť vysoký počet nakazených, ktorí nemajú ťažký priebeh ochorenia. Pre porovnanie, v Taliansku už v prvej fáze testovali ľudí, ktorí už boli veľmi chorí, tým pádom aj mortalita bola oveľa vyššia.

Nesúvisí to však v prípade Nemecka aj s kvalitou zdravotníckej starostlivosti, teda aj s tým, akú medicínsku pomoc dostali nakazení?

To je druhá vec. Zatiaľ nie je veľa pacientov na JIS-kách, no uvedomujeme si, že je len otázkou času, kedy ich počet bude stúpať. Keď to poviem hovorovo, keď nasypete do pacienta všetko, čo máte v skrini, viete ho udržať pri živote dlhšie, až kým sa nedostanete k bodu, keď to už nejde. Čiže môžeme to síce oddialiť, ale dá sa očakávať, že smrteľné prípady budú ďalšie dni pribúdať a mortalita bude trochu stúpať.

Nemecko ako posledná európska krajina uzavrelo hranice a zaviedlo opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Cítiť prítomnosť pandémie tak výrazne už aj v bežnom živote podobne, ako je to na Slovensku?

Iste, je to hlavná téma všade, kde sa pohnete. Aj my tu vidíme podobné javy ako na Slovensku, napríklad že v obchodoch je vykúpená múka, cestoviny a toaletný papier.

Na svojich kamarátoch a známych vidím, že sa s novou situáciou vyrovnávajú postupne. Prvá fáza bola, keď si každý hovoril, že tu sa to určite nemôže stať. No ako do toho čoraz hlbšie padalo Taliansko, už všetkým dochádzalo, že to môže prísť aj k nám.

Dnes sa už skôr rieši, čo musíme urobiť, aby sa tu nezopakovalo to, čo sme videli v Taliansku.

Aké konkrétne opatrenia sa u vás zaviedli?

Nemecko je federácia, to znamená, že každá spolková krajina do istej miery sama rozhoduje o svojej politike, čiže aj nariadenia zhora sú vo väčšine prípadov len odporúčaniami. Jednotlivé rozhodnutia sa tak odohrávajú skôr na lokálnej úrovni a riadia sa podľa toho, aký počet prípadov koronavírusu mali. Masovo sa testovalo a v súlade s výsledkami sa postupne zavádzali aj preventívne opatrenia.

Najviac prípadov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie