Denník N

Pre epidémiu chce Orbán bezprecedentnú moc, môže obísť parlament a vládnuť dekrétmi

Vojaci kontrolujú námestie v Debrecíne. Foto - TASR/AP
Vojaci kontrolujú námestie v Debrecíne. Foto – TASR/AP

Vláda v Budapešti chce bojovať s koronavírusom bezprecedentným spôsobom: využíva zákon, ktorý jej vo výnimočnej situácii umožní obmedziť činnosť parlamentu.

Je to definitívny koniec maďarskej demokracie alebo Budapešť opäť len skúša, ako ďaleko môže zájsť v mene zastavenia epidémie COVID-19?

Zahraniční pozorovatelia sa v súvislosti s najnovším legislatívnym plánom vlády Viktora Orbána obávajú ďalšieho úpadku právneho štátu. Maďarská opozícia je však zatiaľ relatívne pokojná – chce si počkať, ako to skutočne dopadne.

Maďarská vládna strana Fidesz totiž v piatok v parlamente predložila návrh na zmenu zákona, ktorý má obmedziť či dokonca prerušiť jeho činnosť.

Spravila tak v období, keď proti Maďarsku Európska únia už vedie sankčný proces z obáv o jeho právny štát. Maďarsko je zatiaľ prvá európska krajina, ktorá by si chcela takýmto spôsobom posilniť právomoci vlády v čase pandémie.

V návrhu sa píše, že cieľom vlády je umožniť vyhlásiť výnimočný stav dlhšie než 15 dní, a zákon odôvodňuje ochranou zdravia obyvateľstva.

Orbán – čistý autokrat? Počkajme si

Ak by však návrh v tejto forme prešiel, Orbán by mohol vládnuť priamo cez vládne dekréty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie