Denník N

Sklady štátnych hmotných rezerv sú prázdne, Matovič nechá ich šéfa Kičuru odvolať

Premiér Igor Matovič po stretnutí so šéfom správy štátnych hmotných rezerv Kajetánom Kičurom. Foto - TASR
Premiér Igor Matovič po stretnutí so šéfom správy štátnych hmotných rezerv Kajetánom Kičurom. Foto – TASR

(Aktualizované) Premiér dal šéfovi štátnych hmotných rezerv Kajetánovi Kičurovi pár hodín na to, aby vysvetlil, za akých okolností objednávali ochranné prostriedky. Vysvetlenie nedostal, takže v pondelok by ho mala vláda odvolať.

Hneď ráno premiér Igor Matovič (OĽaNO) išiel na správu štátnych hmotných rezerv, aby preveril situáciu v štátnych skladoch. Na konci dňa bolo jasné, že šéf tejto inštitúcie končí.

„Pozrime sa teda do skladov: nula kusov ochranných oblekov, nula kusov návlekov na obuv k týmto oblekom, nula kusov ochranných okuliarov a nula kusov kľúčových okuliarov,“ skonštatoval po viac než dvojhodinovom stretnutí s riaditeľom hmotných rezerv Kajetánom Kičurom.

Ten vzápätí upokojoval situáciu, že už v stredu na Slovensku pristanú dve lietadlá a v piatok jedno s celkovo 105 tonami potrebného materiálu. Dovezú aj štyri milióny rýchlotestov na koronavírus, o ktorých je však už známe, že sú vhodné len pre pacientov s príznakmi a nemajú dobrú spoľahlivosť.

Podvečer sa ukázalo, že štátne rezervy kúpili len 200-tisíc testov a nie štyri milióny. Označil to za chybu v počítaní. „Ako sa stala chyba? Neviem. Proste, stala sa,“ povedal Kičura. V tej chvíli už od premiéra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kajetán Kičura

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie