Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O predstavách amerických expertov, ako bude vyzerať svet, keď pominie epidémia

Osamelá cestujúca s rúškom na vlakovej stanici v Barcelone. Foto - TASR/AP
Osamelá cestujúca s rúškom na vlakovej stanici v Barcelone. Foto – TASR/AP

Americký spravodajský web Politico oslovil vyše 30 významných expertov na rôzne oblasti, aby stručne napísali, ako sa podľa ich názor zmení svet, až odznie pandémia koronavírusu. Mená oslovených naozaj predstavujú americkú elitu, ale keďže je ich veľa, bolo by mrhaním priestoru ich uvádzať. Postačia niektoré ich myšlienky, stručne zhrnuté do odsekov.

– Zmení sa naša predstava o intimite. Teraz vieme, že dotýkať sa jeden druhého a dokonca aj vecí môže byť nebezpečné. Doterajšie pohodlie, keď sme si užívali prítomnosť druhých ľudí, môže byť nahradené pohodlím odcudzenia a fyzického odlúčenia.

– Obnoví sa vlastenectvo v tom dobrom zmysle slova, keď budeme patriotizmus chápať ako kultiváciu svojho života v spoločnosti bez toho, aby sme z nej niekoho vylučovali.

– Zníži sa úroveň polarizácie v spoločnosti, lebo objavíme čaro altruizmu. Politický šok okrem toho vyvolá hlboké spoločenské zmeny. Historické štúdie 850 medzinárodných konfliktov (od roku 1816 do roku 1992) ukázali, že 75 percent z nich viedlo do 10 rokov k veľkým zmenám, dobrým aj zlým. Tak či onak, zmeny budú zásadné.

– Spoločnosť si opäť vybuduje dôveru

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie