Denník N

Na okraji Slovenska je divočina na zemi aj na nebi a najtmavšia obloha v strednej Európe

Na severovýchode krajiny sa nachádza Park tmavej oblohy. V lesoch sú rysy, vlky a medvede, na nebi Mliečna cesta, Venuša s Jupiterom a aj zodiakálne svetlo.

Keď fotoaparát zamierite na Severku a nastavíte dlhú expozíciu, hviezdy okolo nej vytvoria kružnice. Foto - Juraj Lukáč
Keď fotoaparát zamierite na Polárku a nastavíte dlhú expozíciu, hviezdy okolo nej vytvoria kružnice. Foto – Juraj Lukáč

Na slovenskej strane sú divoké a husté lesy, v ťažkom teréne veľa ľudí nežije. Hneď za hranicou s Poľskom je zasa rovina a blízko pri sebe opustené dediny. Vysťahovali ich v akcii Visla proti banderovcom v roku 1948. Rieky tam idú v serpentínach, vlky do pohraničia ženú zo Slovenska jelene, lebo ich tam v pokoji môžu zožrať. A do zabudnutých sadov sa na jeseň chodia kŕmiť ovocím medvede.

Na trojhraničí Slovenska, Poľska a Ukrajiny je divočina, v ktorej je najtmavšia obloha na Slovensku.

Do Parku tmavej oblohy v Poloninách nedosiahne svetelné žiarenie z miest a tovární a v noci tam vďaka tomu aj vidno niekoľkotisíckrát viac hviezd ako v slovenských mestách a výrazne viac hviezd ako v iných horách.

„Voľným okom vidíme hviezdy až do šiestej a niektorí až do siedmej hviezdnej veličiny, teda okrem jasných hviezd súhvezdí známych z miest sa u nás dokážeme pozrieť aj na slabšie objekty,“ hovorí Igor Kudzej, riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne.

Medzi rojmi hviezd jasne svieti Mliečna cesta, ktorú inde v strednej Európe uvidíte slabšie. A už vôbec nie, ako siaha až za horizont.

mliečna_cesta__lukac
Mliečna cesta nad Osadným. Foto – Juraj Lukáč

Jupiter naháňa Venušu

„Rozvoj priemyslu túto oblasť obišiel, nie sú tu veľké mestá a veľké svetelné zdroje. Dedinky na noc vypínajú osvetlenie a ľudia chodia skoro spať,“ hovorí Juraj Lukáč, astronomický nadšenec z Osadného a náčelník lesoochranárskeho zoskupenia Vlk. Obloha je najmä v Osadnom podľa neho najtmavšia široko ďaleko, v Európe je veľmi málo podobných miest, v bývalom Československu nie je žiadne.

„V meste sme sa všetci, aj ja, zabudli pozerať na oblohu. Ani už nevieme, kedy je spln mesiaca,“ vraví Lukáč. Na jeho facebooku teraz na začiatku leta pribúdajú fotografie Venuše a Jupitera. „Jupiter s Venušou mali takmer konjunkciu, to sa nedeje často. Po západe Slnka vidno dve silno svietiace planéty, ako zapadajú. Je to až erotické astronomické stretnutie na oblohe.“

11402552_10204595731949420_2901565756863210355_o
Mesiac, netopier a maličké planéty Venuša a Jupiter. Foto – Juraj Lukáč

Dianie na nočnej oblohe Lukáč rozpráva ako príbehy. Aby pritiahol viac ľudí. „Je to neuveriteľne estetická záležitosť, keď máte možnosť vidieť Orion s hmlovinou M-42. Keď Mliečna cesta vyrastá z jedľovo-bukových lesov, vyzerá impozantne.“

To všetko sa deje v malej dedinke Osadné pár kilometrov od hraníc, ktorá bola chvíľku známa vďaka úspešnému filmu dokumentaristu Marka Škopa. V Osadnom toho veľa nie je. Pravoslávny kostol, takmer žiaden mobilný signál a krčma, ktorá je často cez deň zatvorená.

Cestovanie za hviezdami

Juraj Lukáč má so severovýchodným okrajom Slovenska veľké plány. Chce tam pritiahnuť ľudí za divočinou, ale turistov láka aj na nočnú oblohu. Nie však astronómov, skôr laikov. Osadné podľa neho môže byť vlajkovou loďou turizmu tejto zabudnutej časti krajiny. Za krčmou je tam podľa neho ideálny pozorovací svah. Miestnemu krčmárovi chce ako prvému odovzdať know-how.

„V každej dedine si ľudia môžu ľahnúť na zem a pozorovať nebo,“ hovorí. Chce teraz poučiť miestnych v dedinách, ako majú turistov lákať, čo pre nich potrebujú, na čo ich majú na nebi upozorniť a ako robiť pekné fotky oblohy. „Taká astroturistika nevyžaduje nič, žiadne prístroje, žiadne ubytovacie kapacity. Stačí karimatka a záhrada.“

Niečo podobné už robí na poľskej strane Slovák Pavol Ďuriš, ktorý tam zakladal pokračovanie slovenského parku – Park hviezdneho neba Bieszczady.

mapa_slovensko
Svetelné znečistenie Slovenska. Zdroj – poloniny.svetelneznecistenie.sk

Ani Ďuriš nie je profesionálnym astronómom. Hovorí, že v Poľsku je ešte trochu tmavšia obloha ako na Slovensku. Spolupracujú tam s odborníkmi, nakúpili ďalekohľady a vytvorili pozorovacie miesta, na ktoré nepotrebujú ani observatóriá. Odhaduje, že už teraz tam ročne za hviezdami príde asi tisíc turistov.

„Turistika je tu rozvinutejšia ako na Slovensku, do Bieszczad prichádza tak milión turistov ročne. Namiesto sedenia v krčme môžu turisti v noci pozerať na hviezdy.“

Na Slovensku zatiaľ astroturistika funguje iba v observatóriu v Kolonickom sedle, ktoré je súčasťou Parku tmavej oblohy. Rozdiel oproti tmavšej oblohe v Poľsku tam podľa Ďuriša vidí iba astronóm.

mapa_ziarenie_europa
Mapa žiarenia v Európe. Čím je väčšia tma, tým je obloha jasnejšia. Zdroj – www.lightpollution.it

Divočina ako pred 100 rokmi

„Horizont je prírodný, nevidno mestá ani svetlá,“ opisuje Ďuriš nebo na trojmedzí Poľska, Slovenska a Ukrajiny. „Tak, ako je príroda divoká a je to jedna z posledných divočín, žijú tam rys, zubor, medveď, vlk v hojnom počte, divoká je aj obloha v noci. Nie napríklad ako v Tatrách, kde je veľa svetla. Tu je obloha taká, ako vyzerala pred sto rokmi.“

Keď sa v noci pozriete k nebu, je to šok. Je plné malých svetiel.

„Najúžasnejšia je Mliečna cesta. Vyzerá ako mraky na oblohe. Je to pás mrakov rôznych tvarov. Zapadá až za poloninu, teda odlesnenú lúku v kopcoch,“ rozpráva Ďuriš.

Inde neuvidíte ani zodiakálne svetlo. „Pred východom alebo po západe Slnka na mieste ekliptiky, dráhy Slnka, kde sa premieta rovina slnečnej sústavy, je prach. Najvýraznejšie svieti v podobe trojuholníka, bielej hmly. Často križuje Mliečnu cestu. A dekoruje to protisvit, oblak ožiareného medziplanetárneho prachu na opačnej strane ako Slnko. O polnoci je najvyššie. Keď ho vidieť, máte istotu, že obloha je bez svetelného znečistenia.“

JL-orion-after_lukac
Nad Osadným je vzácne čisto vidno aj Orion. Foto – Juraj Lukáč

Okrem konjunkcie Venuše s Jupiterom teraz Ďuriš odporúča aj jasne viditeľný Saturn s veľkým prstencom.

„Naozajstné divadlo bude maximum meteorického roja – Perzeidy, ktoré bude 12. augusta. Výrazné to bude aj pár dní predtým a potom. Na rozdiel do minulého roka budú viac vidieť, nebude svietiť mesiac, bude nov,“ hovorí Ďuriš.

kolaz
Mliečna cesta siaha až po horizont. Vpravo je zasa kométa Lovejoy. Oba obrázky vznikli s obyčajným fotoaparátom. V strede je ďalekohľad observatória na Kolonickom sedle. Foto – Juraj Lukáč a Vihorlatská hvezdáreň

Igor Kudzej z hvezdárne na Kolonickom sedle pritom hovorí, že leto je z období roka najmenej vhodné na pozorovanie hviezd. Noci sú najkratšie a obloha nestihne medzi západom a východom Slnka dostatočne stmavnúť. Stále je však podľa neho nebo krásne. A oplatí sa prísť aj na konci leta, keď bude úplné zatmenie mesiaca.

Na rozdiel od iných miest na Slovensku v Parku tmavej oblohy aj voľným okom vidno hviezdokopy, rôzne galaxie a hmloviny, jemné obláčiky inak viditeľné iba cez ďalekohľad.

„Taká obloha je niekde v Alpách, na Kanárskych ostrovoch či v Čile, kde sú veľké ďalekohľady, a ani mnohí astronómovia to ešte nevideli,“ hovorí Ďuriš.

Kupola na AO_Vadila_kolonica
Kupola observatória na Kolonickom sedle. Foto – Vihorlatská hvezdáreň

Astronomický nadšenec Juraj Lukáč hovorí, že získať v Parku tmavej oblohy krásnu fotografiu nie je ťažké. Treba mať statív a nie teleobjektív, ale skôr širokouhlý objektív. „Niekedy je veľmi pekné nechať dlhú expozíciu. Keď si ju nastavíte aj na dve hodiny a namierite na Polárku, zachytíte pohyb hviezd do kružnice,“ radí Lukáč.

Profesionálni astronómovia mu neveria, že tie fotky vznikli s amatérskym fotoaparátom. „Že som vyšiel do záhrady v pyžame, odfotil a šiel spať. Musím im posielať zdrojové súbory,“ hovorí Lukáč.

Nočné nebo fotoaparátom Juraja Lukáča

lovejoy_2_lukac
Lovejoy nad Osadným. Foto – Juraj Lukáč
andromeda_lukac
Andromeda. Foto N – Juraj Lukáč
mliečna cesta _2_lukac
Mliečna cesta. Foto – Juraj Lukáč
hviezdne_nebo_lukac

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie