Denník N

Noste rúška a umývajte si ruky, apelovala by dnes moja dcéra Ester. Akoby som ju počula

Ester Lammelová. Foto - archív Alexandry Lammelovej
Ester Lammelová. Foto – archív Alexandry Lammelovej

Výzva českej psychoterapeutky Alexandry Lammelovej, ktorej dcéra Ester pred rokom zomrela na cystickú fibrózu.

V Taliansku je teraz viac dusiacich sa ľudí než pľúcnych ventilátorov, a tak mnohí umierajú bez lekárskej starostlivosti. Nie každý si to vie predstaviť. Ja si to po skúsenostiach s Ester predstavovať ani nechcem. Nikomu by som smrť udusením bez pomoci nepriala. Rozčuľuje ma, keď niekto infekciu podceňuje a nerešpektuje opatrenia, ktoré majú zamedziť tomu, aby sa šírila ďalej.

Presne pred rokom ležala moja 23-ročná dcéra Ester už siedmy deň na ARO odkázaná na pľúcnu ventiláciu. Jej nové pľúca tri roky po transplantácii definitívne zlyhávali.

Doktori nám povedali, že na retransplantáciu už nie je šanca, a tak sme začali vybavovať preloženie do domácej hospicovej starostlivosti.

Tuším, že to nestihneme

Už pred desiatou prichádzam do nemocnice v pražskom Motole. Píšem doktorovi, či mám ísť za ním, alebo sa stretneme u Ester. Zavolá, nech prídem.

Vysvetľuje mi, že sa s primárkou z hospicu dohodli na prevzatí do starostlivosti začiatkom budúceho týždňa. Je potrebné zabezpečiť zapožičanie ventilátora a nadviazať spoluprácu s Home Care, ktorá sa vie o ventilovaných pacientov starať.

Tuším, že to nestihneme. Je ešte len štvrtok.

Prosím doktora, aby sme v Ester príliš neživili túto nádej a urobili pre ňu maximum hneď teraz. Aby za ňou mohli prísť návštevy podľa jej želania. Aby mohla jesť a piť, čo chce, a nemusela už dodržiavať diabetickú diétu. Doktor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Zdravie

    Teraz najčítanejšie