Denník N

V týchto týždňoch rozhodujeme o našej budúcnosti. Harari píše o dvoch najväčších dilemách

Nové grafity v Berlíne. Foto - TASR/AP
Nové grafity v Berlíne. Foto – TASR/AP

Musíme pohotovo rozhodovať o veciach, ktoré by sme normálne riešili roky, hovorí izraelský historik Yuval Noah Harari.

Búrka prehrmí, ale rozhodnutia, ktoré urobíme, zmenia naše životy na celé roky, napísal izraelský historik Yuval Noah Harari vo svojej eseji pre Financial Times.

Jeho knihy Sapiens či Homo Deus a 21. lekcií pre 21. storočie sa stali bestsellermi na celom svete. Izraelský historik v nich rozoberá pokrok ľudstva a zamýšľa sa nad jeho budúcnosťou. Teraz premýšľa nad tým, ako nás súčasná kríza ovplyvní na dlhé roky dopredu.

Aj on sa zaradil medzi svetových intelektuálov, ktorí považujú pandémiu ochorenia COVID-19 za najväčšiu krízu našej generácie.

Predpovedá, že rozhodnutia, ktoré urobia ľudia a vlády v najbližších týždňoch, ovplyvnia náš svet na najbližšie roky. A nemá na mysli len zdravotnícky systém, ale aj politiku, ekonomiku či kultúru.

„Musíme konať rýchlo a rozhodne,“ píše profesor histórie z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme. Pri rozhodovaní by sme okrem akútnych problémov mali zvážiť aj to, v akom svete chceme žiť, keď sa dostaneme z najhoršieho.

„Väčšina z nás prežije, ale budeme obývať už iný svet,“ predpovedá Harari. Prečo si to myslí?

Ako pokusné škrečky

V čase krízy sa z nás totiž stali akési pokusné škrečky. A rozhodnutia, ktoré by sa prijímali aj v priebehu niekoľkých rokov, sa teraz dejú v hodinových intervaloch.

K slovu sa dostávajú nie úplne hotové a odskúšané technológie, ktoré môžu mať nebezpečné dôsledky. Nateraz sa však zdá, že je lepšie riskovať, ako nerobiť nič.

Zoberme si napríklad školstvo, ktoré čelí veľkej výzve. Milióny detí ostali doma so svojimi rodičmi.

„Čo sa stane, keď všetci budú pracovať z domu a komunikovať len na diaľku? Čo sa stane, keď všetky školy a univerzity budú fungovať online?“ pýta sa Harari. V normálnych časoch by vlády, biznis a vedecké rady s takým experimentom nikdy nesúhlasili.

Lenže, ako dodáva Harari, nežijeme normálne časy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie