Denník N

Volkova príprava v čase koronavírusu: Činky z kanistrov a regenerácia v potoku

Foto – Naďa Bendová
Foto – Naďa Bendová

Ak by nebolo koronavírusu, šprintér Ján Volko by bol v týchto dňoch v Číne na vrcholiacich halových majstrovstvách sveta v atletike.

Namiesto toho sa nachádza na chalupe v Osrblí, kde trénuje v improvizovaných podmienkach. Miesto činiek dvíha kanistre, po tréningu regeneruje v potoku a namiesto atletickej dráhy behá na futbalovom ihrisku. Aj to len vďaka ústretovosti miestneho starostu.

„Aj veľké svetové hviezdy sú dnes nútené improvizovať, viacerí trénujú v jednoduchých podmienkach v snahe minimalizovať straty,“ hovorí Volkova trénerka Naďa Bendová. Aj ona tréningový plán prerobila už šesťkrát, no v blízkom čase ďalšie veľké zmeny nechystá – nemalo by to zmysel.

Pozn. redakcie: Krátko po publikovaní tohto textu presunuli olympijské hry na rok 2021.

Keď zrušili atletické majstrovstvá sveta, o koronavíruse sme v Európe takmer nevedeli. Aký to bol v tom čase pocit?

Najprv to bolo rozhorčenie a sklamanie, keďže sme vedeli, ako veľmi šampionát potrebujeme na kvalifikáciu na olympiádu do Tokia. Aj nám napadlo, prečo nemohli podujatie preložiť, no až čas ukázal, aké správne rozhodnutie to vtedy bolo.

S Jankom Volkom sme si prestavili priority a zamerali sa na halové preteky seriálu World Indoor Tour. Tie nám vyšli výborne a napokon sme vďaka dobrým výsledkom získali aj potrebné body do olympijskej kvalifikácie.

Ako mala sezóna pokračovať ďalej?

Najprv sme mali absolvovať sústredenie v Taliansku, to sme, pochopiteľne, úplne zrušili. V apríli sme mali ísť do Portugalska, no tam je nulová šanca, že sa odletí.

Keď v Bratislave uzavreli školy, čo bolo už týždeň pred celoštátnou karanténou, odcestovali sme do Osrblia a rozhodli sme sa, že kondičné sústredenie absolvujeme tu. Plánovali sme tu byť dva týždne, no pre karanténu to budú minimálne tri. Potom uvidíme, ako to bude ďalej.

Koľkokrát ste tréningový plán prepísali?

Od prvej správy o koronavíruse to bolo asi šesťkrát. Najprv z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Šport a pohyb

    Teraz najčítanejšie