Denník N

Žiaci, zapnite si mikrofón a urobte printscreen: Ako vyzerá virtuálna hodina slovenčiny

Virtuálne vyučovanie na súkromnej základnej škole BESST v Trnave. Foto - BESST
Virtuálne vyučovanie na súkromnej základnej škole BESST v Trnave. Foto – BESST

Školy sú zatvorené už dva týždne a učitelia sa s deťmi spájajú cez internet. Pripojili sme sa na virtuálnu hodinu slovenčiny, na ktorej sa trinásť žiakov učí slovenčinu.

„Kto je tu dnes s nami? Vidím pripojenú Ninku, Adamka, Tomáša, výborne,“ začína videohovor učiteľka Patrícia. Vyzerá to ako pracovná porada medzinárodnej korporácie. Len na druhej strane nie sú podnikatelia, ale štvrtáci, ktorí sa pripájajú na videohovor zo svojej detskej izby.

O 10:20 sa im začína hodina slovenčiny a všetci sa pripoja poctivo načas. Majú pred sebou 40 minút, počas ktorých sa budú učiť skloňovanie podstatných mien. Idú ďalej presne podľa rozvrhu, akoby boli ďalej v škole.

Žiaci súkromnej základnej školy BESST v Trnave nie sú v škole už celé dva týždne. Mesto Trnava rozhodlo o zatvorení škôl v utorok, škola však nechala deti doma ešte o deň skôr. Riaditeľka a učitelia sa rozhodli spustiť vyučovanie vo virtuálnych triedach cez bezplatnú aplikáciu Zoom. Každá učiteľka má svoj kód, cez ktorý sa deti v aplikácii spoja do spoločného vyučovania.

Online vyučovanie pre žiakov základnej školy BESST v Trnave. Foto – archív školy

Deti začínajú vyučovanie o 8:30, tak to má škola aj počas bežnej prevádzky. Deti majú každý deň 4 alebo 5 hodín, končia približne okolo obeda. Potom majú prestávku na obed a hodinu ešte pracujú na domácich úlohách, pričom môžu kedykoľvek zavolať učiteľke, ak by potrebovali pomoc. „S učením teda končia deti približne o druhej,“ vysvetľuje riaditeľka školy Eva Polláková.

Vidím, že mi píšete aj do chatu

Na hodinu slovenčiny sa k učiteľke Patrícii pripojila väčšina žiakov z triedy. Všetkých vidí na svojej obrazovke a pripomína im na úvod základné pravidlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Technológie

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie