Denník N

Sú katolíci, no rešpektujú transsexuálov. Príbeh poslednej krajiny, kde sa nedá legálne rozviesť

V čase španielskej kolonizácie považovali na Filipínach ateistov za divochov. Foto - TASR/AP
V čase španielskej kolonizácie považovali na Filipínach ateistov za divochov. Foto – TASR/AP

V krajine, v ktorej je cirkev silnejšia ako štát, nazýva prezident pápeža „bastardom“? Vysvetľujú odborníčka na Áziu, Slovák žijúci na Filipínach a dvaja Filipínci.

Ešte v 70. rokoch minulého storočia bol rozvod ilegálny v Brazílii, Španielsku či Taliansku. Do roku 1996 to platilo aj o Írsku a Malta tento zákaz zrušila až v roku 2011.

Poslednými dvomi krajinami, kde sa nedá zákonne rozviesť, ostali Vatikán a Filipíny. V štáte na juhovýchode Ázie sa to však po návrhu rady snemovne reprezentantov môže zmeniť. Zákon navrhli ešte vo februári.

Filipíny majú dvojkomorový parlament a zákon musí schváliť okrem dolnej komory aj senát. Niečo podobné sa stalo už v roku 2019 – návrh o zrušení rozvodov síce prijala snemovňa reprezentantov, ale horná komora ho odmietla.

Anulácia manželstva za 9-tisíc eur

Je pravdepodobné, že tento scenár sa bude opakovať. Senát tvorí 24 členov volených v jednom celoštátnom obvode. Ako upozorňuje týždenník The Economist, títo politici sa vzhľadom na náročnosť kampane v 106-miliónovej krajine obzvlášť vyhýbajú nepopulárnym rozhodnutiam.

Ukončiť manželstvo je za istých okolností možné aj na Filipínach – dovolené je ho anulovať, avšak len v prípade dokázania, že nebolo uzavreté právoplatne. Táto inštancia sa často zneužíva.

„Potrebujete nato veľa trpezlivosti a peňazí. Pokiaľ ste katolík, musíte vybaviť dve žiadosti – jednu cirkvi a jednu štátu,“ vysvetľuje Gabrielle, ktorá žije v regióne Manila.

Nathaniel, ktorý takisto pochádza z Manily, to zažil vo vlastnej rodine. „Môjmu otcovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie