Denník N

Číňania klamali, no nakoniec im Taliani budú musieť byť vďační

Si Ťin-pching. Foto - TASR/AP
Si Ťin-pching. Foto – TASR/AP

Čínske humanitárne gestá sú obdivuhodné, netreba ich zľahčovať, ale nakoniec budú mať svoju cenu.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Zakryte svoje chyby. Zjednodušte príbeh udalosti. Zveličujte svoje úspechy. Ignorujte kontext. Rozširujte lži. Požadujte vďačnosť.

Tento prístup je známy každému, kto vie, ako Sovietsky zväz a dnes Rusko uvažuje o druhej svetovej vojne. Lenže ide aj o spôsob, akým čínska komunistická strana uvažuje o pandémii koronavírusu.

Tajnostkárstvo a zákernosť

Začnime chybami. Nepríjemnou pravdou pre Kremeľ je, že ani zďaleka nebol pevnou baštou protifašistického boja. Stalin uzavrel s nacistickým Nemeckom dohodu, z ktorej profitovali obe krajiny a ktorej tajný protokol obsahoval aj ustanovenia o deštrukcii strednej a východnej Európy.

V čínskom prípade je paralelou neschopnosť brať vážne minuloročné prepuknutie šírenia vírusu. Spomínate si na doktora Li Wen-lianga? Keď sa snažil robiť poplach, šikanovali ho a nútili ho mlčať. Čínske úrady sa teraz jeho rodine ospravedlnili a zo zlého sa správania k nemu obviňujú miestnych úradníkov. No na to je už neskoro, pretože je mŕtvy.

Taiwan si vážnosť situácie vo Wu-chane uvedomil a už 31. decembra začal biť na poplach na pôde Svetovej zdravotníckej organizácie. Lenže táto súčasť OSN varovanie ignorovala a podriaďovala sa požiadavkám Čínskej ľudovej republiky, aby sa varovaniam demokratickej Čínskej republiky nevenovala. Aj predstavitelia WHO, ktorí navštívili v januári Čínu, ešte stále zľahčovali vážnosť situácie.

Toto tajnostkárstvo, zákernosť a paranoja stáli čas i ľudské životy. Je pravdou, že Čína vďaka neobyčajnej snahe nakoniec dokázala vírus zastaviť, ale iné krajiny, zvlášť Singapur, Južná Kórea a (opäť) Taiwan, dokázali to isté, no pri oveľa nižších ľudských i ekonomických nákladoch.

Kontext a detaily ignorujeme

A potom tu máme zjednodušovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie