Denník N

Stotisíc rýchlotestov bude zrejme zbytočných. Budeme ich predávať ako pamiatku, hovorí Matovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko testuje v prepočte na počet obyvateľov výrazne menej ako napríklad Česko, Rakúsko či Taliansko. Nový premiér hovorí, že to zmenia.

Premiér Igor Matovič chce začať omnoho rýchlejšie testovať ľudí pri podozrení na koronavírus. Postupne chce zdesaťnásobiť počet testov tak, aby sa denne testovalo až tritisíc ľudí. Dnes vieme denne testovať zhruba tristo ľudí, v predchádzajúcich dvoch týždňoch to bolo ešte výrazne menej.

Na to, aby sa začalo viac testovať, treba získať testy. Po odchode vlády Petra Pellegriniho zostalo na Slovensku podľa Matoviča len tritisíc testov. Toľko by chcel nový premiér využívať za deň. Celkovo sme na Slovensku doteraz urobili len niečo málo ako tritisíc testov. Pre porovnanie, v Česku doteraz urobili viac ako 17-tisíc testov.

Slovensko v testovaní zaostáva nielen za Českom – v prepočte na počet obyvateľov testujeme výrazne menej ako napríklad Rakúsko, Taliansko či Spojené kráľovstvo. Pri takomto prepočte sú za nami napríklad Maďari, Poliaci a Francúzi.

Nová vláda podľa Matoviča získala 10-tisíc testov, ktoré by mali byť už reálne na Slovensku, a rokujú aj s ďalšími dodávateľmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie