Denník N

Dospelí na linkách dôvery zaháňajú strach z epidémie, deti zisťujú, ako sa nenudiť (+ zoznam liniek dôvery)

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Linky dôvery v týchto dňoch zažívajú nápor. Hlavnou témou je epidémia, ktorá mnohých zneisťuje či priamo desí. „Takmer vo všetkých hovoroch sa objavuje téma koronavírusu, a to aj u stálych klientov,“ hovorí Martin Knut z Ligy za duševné zdravie, ktorá zabezpečuje nonstop linku dôvery Nezábudka.

Ľudia majú z ochorenia strach až úzkosť, čo neskôr prerastá aj do fyzických prejavov, ako je stiahnutý žalúdok, zvýšený tlak, nespavosť či depresívne nálady. Trápi ich, že počas epidémie prišli o príjem, obávajú sa o svojich blízkych, zažívajú nezhody v rodine alebo majú problémy s alkoholom.

100 tipov pre deti

Denne dokážu vybaviť približne 25 hĺbkových telefonátov, ktoré zvyčajne trvajú asi pol hodiny. Volá im však oveľa viac ľudí, zhruba polovicu nedokážu obslúžiť. Tento týždeň preto podľa Knuta s pomocou iniciatívy #KtoPomôžeSlovensku zdvojnásobia počet vybavených telefonátov. Iniciatíva pre nich vyčlenila peniaze, aby mohli na linke najbližší mesiac odpovedať dve odborníčky naraz.

Koronavírus je hlavnou témou aj na Linke detskej istoty. Deti sa na nej radia hlavne o tom, ako tráviť čas doma.

„Hodiny strávené pri počítači, s mobilom v ruke alebo pri hracej konzole rodičov síce zdanlivo odbremenia, ale na zdraví deťom nepridajú,“ myslí si koordinátorka linky Tatiana Ivanič Rybanská. „Aj preto je dôležité, aby sa rodičia nespoliehali na to, že sa deti doma nejako samy zabavia, ale aby im pomohli denné aktivity naplánovať, zorganizovať a aby aspoň časť dňa strávili doma spoločne.“

Poradkyne na linke zozbierali 100 tipov, ako sa doma deti môžu zabaviť. Môžu hrať spoločenské hry, spoločne sledovať televíziu, pripravovať jedlo, stavať bunkre, vyrábať veľkonočnú výzdobu či skladať piesne.

Odporúčania Červeného kríža. Zdroj – ČK

Domáceho násilia bude viac

Počas izolácie s veľkou pravdepodobnosťou stúpne aj počet prípadov domáceho násilia. Niektoré čínske policajné stanice vo februári zaznamenali trojnásobný počet prípadov v porovnaní s minulým rokom.

Uplynulý týždeň kontaktovalo dvakrát viac žien aj tiesňovú linku pre obete domáceho násilia v severoamerickom štáte Oregon. Rastie počet prípadov, keď sa muži svojim partnerkám vyhrážajú, že ich vyhodia na ulicu, aby sa nakazili vírusom.

Pre ženy je počas epidémie ťažšie odísť od partnera, keďže blízki alebo rodina ich zo strachu pred vírusom nemusia po odchode od partnera prichýliť, navyše nefunguje ani hromadná doprava a bezpečné ženské domy na Slovensku pre epidémiu neprijímajú nové klientky.

Poradkyne na krízových linkách však vedia poradiť aj v týchto výnimočných situáciách. Občianske združenie Žena v tiesni radí, aby ženy zostávali v kontakte s priateľkami a rodinou a vytvorili si plán úteku.

Linka dôvery Nezábudka
0800 800 566

Prevádzkuje ju Liga za duševné zdravie, psychologičky a psychológovia na nej radia ľuďom s psychickými ťažkosťami. Funguje nonstop, je bezplatná, anonymná.

S psychológmi sa môžete radiť aj emailom.

Psychologička Hana Ševčíková pre nich spísala rady, ako zvládnuť domácu izoláciu. Dodržiavajte režim, hýbte sa, buďte ohľaduplní, pomáhajte si navzájom, doprajte si čas pre seba a nestrácajte zmysel pre humor.

Linka detskej istoty
116 111

Linka, kam môžu volať deti. Na stránke nájdete informácie o tom, ako o epidémii hovoriť s deťmi, jej poradkyne zozbierali 100 tipov, ako sa doma s deťmi zabaviť

Linka detskej dôvery
0907 401 749  (14:00 – 20:00)
055 234 72 72  (14:00 – 20:00)
[email protected]

Poradňa pre deti a dospievajúcich. Dá sa s nimi spojiť aj cez chat, email alebo cez Skype.

Linka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie
0800 864 833  (9.00 – 18.00)
[email protected] (nonstop)

Odborníci na linke radia, ako súčasnú situáciu vysvetliť zdravým deťom, ale aj tým so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami či zdravotným znevýhodnením. Radia tiež v krízových situáciách, ktoré si vyžadujú zásah mediátora.

Rodičovská linka podpory
0800 242 333  (14:00 – 17:00)

Mesto Bratislava zriadilo v čase epidémie linku pre rodičov, ktorí sa doma ocitli s deťmi v povinnej domácej karanténe. Psychologičky a dobrovoľníčky volajúcim poradia, ako nastaviť denný režim pre rodinu, ako sa doma s dieťaťom učiť či hovoriť o epidémii.

Linka nádeje
0556441155

Je určená najmä pre krízové situácie a rodinné problémy.

Online poradňa IPčko
[email protected]

Poradňa pomáha len cez chat a email. A to od 7.00 do 24.00.

Národná linka pre ženy zažívajúce násilie
800 212 212

Bezplatná nonstop linka pre všetkých, ktorí žijú v násilnom vzťahu alebo sa chcú poradiť, ako pomôcť.

OZ Žena v tiesni
0907 346 374
0911 346 374
(7.00 – 19.00)

Rady pre ženy zažívajúce násilie, napríklad ako si poradiť v čase domácej izolácie alebo ako si zostaviť plán úteku.

Krízová linka Aliancie žien Slovenska
0903 519 550

Poskytuje pomoc obetiam násilia.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie