Denník N

Ak ranná rozcvička, tak jedine s prvým sólistom Baletu SND (+ ďalšie tipy na kultúru v karanténe)

Jednu z prvých rozcvičiek nakrútil Artemyj Pyzhov, prvý sólista Baletu SND. Foto - Peter Brenkus
Jednu z prvých rozcvičiek nakrútil Artemyj Pyzhov, prvý sólista Baletu SND. Foto – Peter Brenkus

Slovenské národné divadlo je zatvorené už od 9. marca. Predaj lístkov je pozastavený až do konca sezóny. Táto sezóna pritom nemala byť obyčajná, ale oslavná. Divadlo slávi storočnicu so zatvorenými dverami, o divákov však nechce prísť.

Na stránke 100.snd.sk, ktorá mala mať celkom iný účel, spúšťa online projekt SND DOMA: „Spojili sme svoje sily naprieč všetkými súbormi a pripravujeme pre vás, veríme, zaujímavý program,“ avizuje divadlo.

1. Všetci doma, národné s nami!

Príspevky ešte len začínajú pribúdať, ale majú jasnú dramaturgiu pre deti, študentov aj dospelých. Všetky sa dajú sledovať aj prostredníctvom Youtube kanála SND. V sekcii Maturita s činohrou si budete môcť pozrieť záznamy diskusií a kľúčové inscenácie z našich dejín, hotová je už aj prvá časť Rozprávok pre deti, ktoré číta Monika Hilmerová, uvidíte pohľad do zákulisia opery, dnes štartuje rubrika Káva s činohrou, no prvé dva diely ponúka už aj balet.

Rozcvička je asi žáner, ktorý by skôr patril do kategórie športu, ale hádam sa zhodneme, že toto nie je obyčajná rozcvička. Toto sú rozcvičky sólistov a zboru Baletu SND v domácich podmienkach. Prvú nakrútil Artemyj Pyzhov, prvý sólista, ktorý okrem iných úloh stvárnil napríklad postavu slávneho baletného majstra Nižinského vo vynikajúcej rovnomennej inscenácii s podtitulom Boh tanca.

Ťažko teda povedať, či si trúfnete na všetky cviky, ale kedy to aspoň neskúsiť, ak nie teraz?

2. Patti Smith číta Rimbauda

Ak ešte náhodou nesledujete speváčku Patti Smith na Instagrame, odporúčame túto možnosť minimálne zvážiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Kultúra

Teraz najčítanejšie