Denník N

Jaroslav Spišiak: Som pripravený vrátiť sa a pomôcť

Jaroslav Spišiak. Foto N - Monika Tódová
Jaroslav Spišiak. Foto N – Monika Tódová

Jaroslav Spišiak je pripravený vrátiť sa a pomôcť s veľkou reformou bezpečnostných zložiek. Podľa neho je nádej, že systém oligarchov skončí.

V rokoch 2001 až 2006 ste boli prvý policajný viceprezident a v rokoch 2010 až 2012 policajný prezident. Kto bol pre vás Marian Kočner?

Pre mňa to bol na začiatku človek, ktorý sa vyskytoval v riadiacich pozíciách zločineckej organizácie sýkorovci. Postupne sa osamostatnil, a to hlavne vďaka jeho veľmi úzkemu kontaktu s generálnym prokurátorom. Mal zrazu silnejšie postavenie aj pozíciu ako vedenie sýkorovcov a začal svoje aktivity organizovať samostatne. Pre sýkorovcov to bolo najprv užitočné, ale potom aj nebezpečné, lebo Kočner sa začal vyhrážať schopnosťou trestnoprávne likvidovať osoby, ktoré mu nevychádzali v ústrety.

Čo ste urobili preto, aby ste ho zastavili?

Snažili sme sa robiť rôzne opatrenia, ktoré by ho eliminovali, ale trestno-procesné aktivity boli práve pre blízky vzťah s generálnym prokurátorom nemysliteľné. Situácia sa len analyzovala a na vrchole celého procesu v roku 2006 som musel odísť do civilu.

Keď máte generálneho prokurátora, tak ste najväčší kráľ v podsvetí?

V tom čase mal generálny prokurátor v trestnom procese neobmedzené kompetencie. Bol jediný, ktorý mohol podľa svojej vôle rozhodnúť či už v prospech, alebo aj v neprospech konkrétnej osoby. Neexistovala právna sila, ktorá by to mohla zvrátiť. Bola to pre nás najväčšia prekážka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Spišiak

Slovensko

Teraz najčítanejšie