Denník N

Môže byť zisťovanie podozrení z plagiátorstva životu nebezpečné? Áno, môže

Karikatúra Shooty/kalendár Profesia.sk 2014
Karikatúra Shooty/kalendár Profesia.sk 2014

Legislatíva na odoberanie vysokoškolských a vedecko-pedagogických titulov u nás chýba, už aj naši najbližší susedia sú ďalej.

Autor je člen predstavenstva asociácie European Network for Academic Integrity

Emilia Șercan je aktívnou investigatívnou novinárkou už 23 rokov. Ako docentka pôsobí ôsmy rok na Universitatea din Bucuresti, na tamojšej Katedre žurnalistiky Fakulty žurnalistiky a komunikačných vied. Osobne som sa s ňou stretol v Brne na medzinárodnej konferencii Plagiarism across Europe and Beyond 2017. Tam som bližšie spoznal spektrum jej aktivít a silu jej osobnosti. Je permanentnou a nebojácnou bojovníčkou odhaľujúcou akademické pochybenia narúšajúce akademickú integritu v Rumunsku.

Na podklade faktov nastavila zrkadlo vrcholovým vládnym a verejným činiteľom vo veci ich akademických pochybení. Nemilosrdne odhaľuje plagiátorstvo, korupciu, rodinkárstvo a iné „choroby“ vysokoškolského sektora. Jej neúnavné úsilie prinieslo pozitívne zmeny do reálneho života akademickej komunity. Șercan hovorí:

„Problémom Rumunska je, že ľudia na top pozíciách, v inštitúciách, politických stranách, tajných službách, administratíve a aj v akademickej sfére sa dopúšťali plagiátorstva pri získavaní titulu PhD. A nikto nechce skutočnú zmenu. Neviete si predstaviť, aký je to ťažký boj a aké prekážky sa snažia vynájsť, aby sa veci nezmenili a aby sa nedostali do pozície, že by museli zato ‚platiť‘.“

Vo svojej knihe Fabrica de doctorate a Cum se surpa fundamentele unei natii (Továreň na doktoráty alebo Ako podkopať základy národa) poukazuje na plagiátorstvo vysokopostavených osôb vo verejných, politických, vojenských a bezpečnostných službách.

Posledných päť rokov neustále publikuje svoje zistenia týkajúce sa plagiátorstva doktorandských prác obhajovaných na verejných, vojenských a policajných vysokých školách. Zoznam plagiátorov je pestrý, je medzi nimi podpredseda vlády, ministri vnútra, obrany, školstva, zdravotníctva, prvý zástupca generálneho prokurátora, šéf súdnej inšpekcie a tiež politici, sudcovia, rektori, generál tajných služieb. Podrobnosti, konkrétne mená a pozície týchto osôb sú zdokumentované na stránke https://pressone.ro/autor/emiliasercan. Odviedla a odvádza priam herkulovskú robotu.

Neustále bola cieľom zastrašovacích kampaní, očierňovania, ale nevzdala sa, naďalej sa venovala svojej práci oddaná hľadaniu pravdy vo verejnom záujme. Pred rokom 25. marca Șercan zverejnila informáciu, že viac ako 70 percent dizertačnej práce rektora Policajnej akadémie Adriana Iacoba je plagiátom. A čo nasledovalo? Po niekoľkých dňoch, 15. apríla večer, dostala Șercan výhražnú SMS správu s hrozbou smrti s cieľom zamedziť ďalšiemu zverejňovaniu jej zistení.

„Túto správu Vám posielame s cieľom, aby sme zabránili tomu, čo by mohlo nasledovať. Všetko závisí len od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie