Denník N

Vytvorili ho v laboratóriu? Nie, koronavírus má prirodzený pôvod, vraví slovenský genetik

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vypúšťanie konšpiračných teórií od ľudí, ktorí sa identifikujú s vedeckou komunitou, je trestuhodným šlendriánstvom, hovorí genetik Ľubomír Tomáška z UK.

Dosiaľ sa novým koronavírusom po celom svete nakazilo cez 366-tisíc ľudí a viac ako 16-tisíc ochoreniu COVID-19 podľahlo. Sú zatvorené hranice aj obchody, možnosti pohybu sú obmedzené.

Krajiny vyhlasujú núdzový stav a zdravotnícky systém v mnohých štátoch nestíha.

Niečo také zažil svet naposledy pred 100 rokmi, keď na španielsku chrípku v rokoch 1918 až 1920 zomrelo odhadom 17 až 100 miliónov ľudí.

Výnimočná situácia je živnou pôdou pre šírenie neoverených, klamlivých či konšpiračných predstáv.

V Číne niektorí veria, že nový koronavírus je dielom CIA určený na oslabenie Číny. V Amerike a Európe je zase populárnou opačná predstava, že Čína vypustila vírus zámerne, aby sa zbavila vlastnej starnúcej populácie a oslabila zvyšok sveta.

Do toho kolujú správy o tom, že nový koronavírus sa „podivuhodným spôsobom podobá na HIV“, čo priživuje teóriu, že bol umelo vytvorený. A ak umelo vytvorený nebol, minimálne došlo k úniku z laboratórií v čínskom Wu-chane, z ktorých sa rozšíril do celého sveta.

Denník N v tomto článku uvedie spomínané dezinformácie na pravú mieru.

Genetik – koronavírus je prírodného pôvodu

Slovenská a česká dezinformačná scéna žije v ostatných dňoch najmä vyjadreniami českej molekulárnej biologičky Sone Pekovej z Tilia Laboratories, ktorá povedala, že nový koronavírus „má charakteristiky, ktoré nevyzerajú ako prírodný izolát“.

Podľa Pekovej je v regulačnej oblasti vírusu – akejsi riadiacej veži odkiaľ sa spúšťa replikácia – toľko rozsiahlych zmien, že je veľmi nepravdepodobné, aby vznikli prirodzene. Preto si myslí, že vírus by mohol byť výsledkom náhodného úniku z laboratória.

Podľa molekulárneho biológa a genetika Ľubomíra Tomášku je síce pravda, že v genómoch vírusov – či iných organizmov – existujú oblasti, ktoré sú viac či menej náchylné na mutácie, „v princípe však nevidím absolútne žiaden dôvod, prečo by selekcia nemala fungovať na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie