Denník N

Šéf poslancov OĽaNO Šipoš: Fico sa v parlamente správa ako zranený vlk

Michal Šipoš. Foto - TASR
Michal Šipoš. Foto – TASR

Ľudia z pozadia Smeru, ktorí doteraz vyciciavali štát, urobia všetko pre to, aby nás rozbili. Verím, že im to nevyjde, vraví člen predsedníctva a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Pred štyrmi rokmi organizoval protesty pred Bonaparte, teraz bude sedieť zoči-voči Robertovi Ficovi na poslaneckých grémiách. „Je to isté zadosťučinenie, že či chce, či nie, bude musieť hovoriť s chlapcami z ulice, ktorými doteraz opovrhoval,“ vraví Šipoš.

Minulý týždeň vás zvolili za predsedu klubu OĽaNO, teda najsilnejšieho poslaneckého klubu v parlamente. Povedali by ste pred voľbami, že vás čaká niečo také?

Túžba vyhrať nad Smerom bola v našom hnutí veľmi silná, ale išlo to postupne. Na začiatku sme chceli obhájiť výsledok spred štyroch rokov, teda jedenásť percent. Keď sme začali v prieskumoch rásť a kampaň gradovala, tušili sme, že náš výsledok môže byť veľmi dobrý, ale nikdy sme to neprepočítavali na mandáty a nehovorili si, že budeme najväčší poslanecký klub.

Zaujímala ma skôr osobná ambícia, či ste rátali s tým, že po voľbách klub povediete.

Kandidátku OĽaNO som dával dokopy, takže som asi najlepšie poznal ľudí, ktorí za nás išli do volieb. Nešiel som do toho s tým, že budem predsedom poslaneckého klubu, ale vzniklo to tak nejako prirodzene.

Boli ste jediný kandidát alebo sa v klube uvažovalo aj o niekom inom?

Iná nominácia nebola, navrhli ma ako jediného.

Vravíte, že poslancov OĽaNO poznáte asi najlepšie. Ku komu máte najbližšie?

Zrejme ku kolegom, s ktorými som pracoval v parlamente už v minulom volebnom období, lebo boli poslancami alebo pracovali pre klub. To je Anna Andrejuvová, Peter Kremský, Richard Vašečka, Kristián Čekovský a ďalší. A potom, samozrejme, k ľuďom z môjho regiónu a regiónov všeobecne. To je napríklad Zita Pleštinská, Milan Potocký a mnohí iní.

S kým sa budete musieť ešte zoznámiť lepšie?

Asi s poslancami, ktorých na kandidátku odporučili iní. Napríklad s Jarmilou Vaňovou či Ankou Záborskou.

Máte už nacvičené nejaké znamenie pre kolegov z klubu, ako hlasovať?

Nie, to nemám.

Viem, že Igor Matovič často kritizoval „palec Jany Laššákovej“, no v skutočnosti šéfovia klubu úplne bežne pri množstve pozmeňovákov a procedurálnych návrhov svojim poslancom radia. Robí to aj Martin Klus zo SaS. Nepremýšľali ste nad tým?

Zatiaľ sa dohodujeme na hlasovaniach na poslaneckom klube, nebolo treba nikomu nič ukazovať.

To sa dá pri veľkých návrhoch, ale keď príde smršť pozmeňovákov, nebude v silách jednotlivých poslancov pri samotnom hlasovaní sledovať, ako postupovať.

Vymyslíme to v priebehu schôdzí, ktoré nás čakajú. Určite využijem aj pomoc podpredsedov nášho klubu. Základ bude rozhodiť si medzi seba gestorovanie návrhov a verím, že sa budeme vedieť koordinovať.

Tešíte sa na poslanecké grémiá s Robertom Ficom, s ktorým sa ako predseda poslaneckého klubu budete stretávať?

Jedno rokovanie s Robertom Ficom som po voľbách už absolvoval a bol to zaujímavý zážitok.

Máte na mysli stretnutie, na ktorom pre seba žiadal parkovacie miesto v garáži Národnej rady?

Nie, to sa odohralo na stretnutí, kde boli predsedovia strán. Ale ešte predtým zvolal Andrej Danko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie