Denník N

Peniaze z helikoptéry, veľká vláda, právo na prácu i znárodnenie. Šokujúca doba prináša šokujúce riešenia

Ilustračné foto – Flickr/Images Money/CC
Ilustračné foto – Flickr/Images Money/CC

Ekonomická história je bohatá na príklady, keď tlačenie peňazí viedlo k hyperinflácii a totálnemu ekonomickému kolapsu.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Pandémia položila globálnu ekonomiku na lopatky. Vlády vyspelých krajín sa spamätali, až keď bolo neskoro. Teraz narýchlo hľadajú riešenia. Mnohé z nich aj veľmi nekonvenčné a diskutabilné. Asi najviac rozruchu vzbudil záchranný plán Donalda Trump. Americký prezident dlho problém pandémie bagatelizoval. Teraz úplne otočil (v novembri budú voľby). Navrhol záchranný balík v hodnote 1200 miliárd dolárov. Kľúčovým prvkom balíka budú šeky vo výške 1200 dolárov, ktoré vláda pošle každému Američanovi ako výpomoc, plus dotácie pre malé firmy na udržanie tržieb. Každému ekonómovi okamžite napadlo: dočkali sme sa peňazí z helikoptéry!

Pojem „peniaze z helikoptéry“ zaviedol v roku 1969 Milton Friedman, nositeľ Nobelovej ceny a ekonomiky a otec klasickej monetárnej teórie (teórie množstva a obehu peňazí v ekonomike). Podľa tejto teórie môže dôjsť k situácii, keď je ekonomika v hlbokej kríze. Ľudia sedia doma bez peňazí a nenakupujú. Tým sa zastaví aj výroba a ekonomika sa rúti po špirále do pekla. V takýchto výnimočných situáciách by sa podľa Friedmana mali použiť nekonvenčné metódy na obnovenie dopytu.

Obrazne povedané, nad krajinou by lietali helikoptéry a zhadzovali na ľudí štósy bankoviek. Ľudia by za tieto peniaze nakupovali tovary a služby a ekonomický život by sa reštartoval. V reálnom živote by sa peniaze ľuďom nezhadzovali z helikoptéry, ale centrálna banka by im ich pripísala na bankový účet. Alebo by ich dostali od vlády vo forme šeku, ako to chce urobiť Donald Trump. Inou formou peňazí z helikoptéry sú daňové alebo odvodové škrty, ktoré by nefinancovala vláda z daní iných občanov a firiem, ale centrálna banka formou tlačenia nových peňazí.

Má to háčik – infláciu

Dobre. Šokujúca doba, šokujúce riešenia. Lenže, má to háčik. „Peniaze z helikoptéry“ zvyšujú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie