Denník N

Parlament neodsúhlasil Orbánov návrh, no je len malá šanca, že jeho radikálne plány zmení

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

V pondelok popoludní sa v maďarskom parlamente hlasovalo o návrhu vlády o predĺžení výnimočného stavu do neurčitého termínu. Toto opatrenie by znamenalo, že vláda strany Fidesz by mohla prijímať rozhodnutia vo forme priamych dekrétov bez potreby hlasovania v parlamente.

Návrh v prvom kole neprešiel, v ďalšom hlasovaní budúci týždeň však na prijatie bude stačiť dvojtretinová väčšina v parlamente – a tú Viktor Orbán má.

Prvé plány o tejto zmene pred niekoľkými dňami vyvolali v zahraničí veľký rozruch. Využiť koronavírus a prijať legislatívu v takej radikálnej podobe sa zatiaľ neodhodlala žiadna krajina Európskej únie.

Hoci je zákon nebezpečný, ešte minulý týždeň sa zdalo, že premiér opozičné strany neignoruje a komunikuje s nimi. Situácia podľa samotných opozičných politikov pôsobila tak, že ich pripomienky do svojho rozhodnutia zapracuje.

Napriek očakávaniam to však Orbán neurobil a zákon preto v prvom kole neprešiel hlasovaním. Jeho prijatie sa posúva o ďalší týždeň, hoci platnosť výnimočného stavu dovtedy môže podľa zákona vypršať.

Opozícia nechcela veľa, no nedostala nič

Pôvodne sa malo v pondelok v parlamente rokovať, v utorok sa mala finálna verzia zákona odsúhlasiť. Nepodarilo sa však dosiahnuť zhodu, preto opozičné strany hlasovali jednohlasne proti zákonu, ktorý navrhuje strana Fidesz.

V pôvodnom znení by v ňom išlo o tieto opatrenia:

  • predĺženie výnimočného stavu a prerušenie činnosti parlamentu,
  • samosprávy by nebolo možné rozpustiť,
  • zákaz akýchkoľvek volieb a referend,
  • bránenie bezpečnostným opatreniam v čase výnimočného stavu by sa mohlo trestať väzením,
  • za šírenie poplašných správ by mohol byť päťročný trest.

Parlament hlasoval v pomere 137 za a 52 proti. Preto sa nedosiahla štvorpätinová väčšina potrebná na presadenie.

Orbán nechcel prijať námietky opozície. Tá okrem iného chcela, aby výnimočný stav predseda vlády ohraničil presným dátumom.

Viacerí opoziční poslanci dnes v parlamente hovorili priamo o tom, že neobmedzená moc nad výnimočným stavom, ktorú požaduje Viktor Orbán, sa volá diktatúra.

Tímea Szabóová, predsedníčka strany Párbeszéd, kritizovala aj prerušenie činnosti parlamentu – ak sa pre vírus nechcú stretávať, prečo by nemohli hlasovať online

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie