Denník N

Už ste počuli Borisa Johnsona hrať na klavíri alebo Beethovena po častiach? Hudobné (v)tipy v karanténe

Ďalším týždňom sociálnej izolácie sa umelecká tvorba posunula o pár poschodí nahor. Rozhodli sa k tomu prispieť inštitúcie aj autori vo viacerých krajinách a my vďaka internetu môžeme byť pri tom.

1. Boris Johnson – Secret Pianist. Medzi tými muzikantmi, ktorí už sa doma poriadne nudia, je aj istý Jules Benjamin. Za klávesmi vyzerá ako Michal David a používa podobné retrozvuky, ale na YouTube mali doteraz jeho príspevky dvoj- alebo trojciferné počty zobrazení. Teraz však v sebe našiel nový rozmer. Keď si pozrel video britského premiéra, uvedomil si, že tón jeho hlasu a najmä gestá rúk si pýtajú špeciálne zhudobnenie:

2. Toilet Paper Cello Challenge. K favoritom na hudobné videá, na ktoré sa môže po rokoch spomínať ako na soundtrack dnešnej doby, by sa určite malo zaradiť aj nasledovné. Je to kombinácia hudobnej krásy s humorom – americká čelistka Rylie Harrod-Corral ukázala, že čarovná melódia Saint-Saënsovej skladby Labuť sa dá zahrať aj s pomocou toaletného papiera. Ide o súčasť výzvy, ktorú si klasickí hudobníci šíria po sociálnych sieťach s hashtagom Toilet Paper Cello Challenge, odporúčam ešte identické dielo vo verzii pre kontrabas a veľké balenie toaleťákov.

3. Aj rotterdamským filharmonikom chýba spoločné hranie a kontakt s publikom. Vyriešili to tak, že devätnásti z nich doma nakrútili, ako hrajú svoje party Beethovenovej Symfónie č. 9. Potom to zostrihali do jedného videa a záverečný chorál Ódy na radosť znie odrazu ešte epickejšie. Nejde len o imidžovku a virál so státisícmi pozretí na YouTube aj na Facebooku, orchester to spravil v spolupráci s holandským poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre seniorov. A zároveň je to aj gesto optimizmu – v Rotterdame veria, že najbližšie koncerty naživo budú môcť odohrať už v polovici apríla, keď si k 250. výročiu narodenia Beethovena naplánovali jeho Pastorálnu symfóniu.

4. Internetový streaming už používa aj Chick Corea. Rozhodol sa pre seriál live večierkov a naposledy venoval divákom zadarmo svoju takmer hodinovú skúšku. Namiesto značky tenisiek sa oplatí všimnúť si niekoľko podstatnejších vecí. Že jeden z top svetových virtuózov stále poctivo cvičí, by nemalo až tak prekvapiť ako spôsob, akým to robí. Miestami až s radosťou malého chlapca, ktorý sa nevie nabažiť klavírneho zvuku:

5. Hagantower. Táto várka nášho seriálu kultúrnych tipov sa začala odľahčene. A keďže v týchto dňoch je dôvodov na zasmiatie málo, ešte odľahčenejšie skončíme. Posledný tip je čerstvou ukážkou teórie, že Japonsko nemožno pochopiť, v Japonsko treba veriť. Tamojší hudobný inžinier (alebo kolektív) skrývajúci sa na Twitteri za prezývkou Hagantower zhotovil tento skvostný nástroj. Nezáleží na tom, že nerozumieť ani slovo vysvetľujúceho výkladu, zvuk aj technika hry sú beznádejne podmanivé:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie