Denník N

Vtrhli k nim s bagrami a vyholenou ochrankou. Boj troch obcí na východe proti ťažbe ropy

Foto - Hitchhiker Cinema
Foto – Hitchhiker Cinema

V piatok podvečer 1. mája sprístupní portál DAFilm.sk dôležitý film. Zlatá zem je dokument o troch slovenských obciach, ktoré vyhrali zápas o krajinu s ťažiarmi ropy.

Ak sa vám už zunovali korupčné škandály Kajetána Kičuru, je možné, že doceníte aj ďalší z kamienkov do slovenskej mozaiky o nefunkčnom štáte.

V piatok večer bude mať svoju online premiéru.

Dominik Jursa nakrútil film o pokusoch zahraničných spoločností ťažiť ropu v malebnej prírode na severovýchode Slovenska. Zlatá zem je o občanoch, ktorí proti praktikám ťažiarov bojujú, a je to naozaj dôležitý film.

Nielen preto, že zblízka zobrazuje to, čo všetko dnes hrozí krajine pri desiatkach ďalších obcí a miest naprieč celým Slovenskom. Ukazuje, že aj tento nerovný boj sa dá vyhrať, že je možné vziať si svoju krajinu späť.

Dokument mal pôvodne mať premiéru na Febiofeste, ale potom plány narušila pandémia a festival museli presunúť na neurčito.

Kinoverziu filmu v piatok 1. mája v čase od 17.00 do 23.30 h sprístupní portál DAFilmsk.sk v exkluzívnej predpremiére (technické informácie, ako snímku prehrať, nájdete na konci článku).

Pozvánka z rozhlasu

Roland Noga má vo dvore rozložené típí a sám trochu vyzerá ako Indián z westernu.

Keď spomína na to, prečo sa rozhodol pred niekoľkými rokmi vymeniť mesto za dedinu, hovorí, že sa mu zapáčila drevenica v obci Oľka, a tak sa tam aj s rodinou natrvalo presťahoval.

Neprekážalo mu, že po vodu musí chodiť do studne. Myslel si, že bude gazdovať a chovať kone. Nevedel však, čo sa skrýva pod zemou.

Všetko sa začalo postupne a nenápadne. Niekedy v roku 2009 ho doma vyrušil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie