Denník N

Každý tretí test je tu pozitívny. Americký New York môže byť druhým Talianskom

Prázdny Times Square v pondelok ráno. Foto - TASR/AP
Prázdny Times Square v pondelok ráno. Foto – TASR/AP

V pondelok počet prípadov COVID-19 v americkom štáte New York narástol o vyše päťtisíc, najprísnejšie pravidlá zaviedli len v nedeľu. 

Prvý prípad nového koronavírusu tu mali prvého marca, keď chorobu potvrdili u 39-ročnej zdravotníčky na Manhattane, ktorá sa bez príznakov vrátila z Iránu. Prvé dve obete hlásili o dva týždne neskôr.

Posledný týždeň však počet nakazených pacientov v americkom štáte New York išiel každým dňom výrazne hore. Až tak, že absolútny počet prípadov sa zdvojnásobil každé dva dni.

V pondelok tu pribudlo vyše päťtisíc nových prípadov, iba o trochu menej, ako aktuálne denne pribúda v dvakrát takom veľkom Španielsku.

Jeden z dôvodov je, že až v posledných dňoch tu začali vo veľkom testovať ľudí. Guvernér štátu Andrew Cuomo sľubuje 16-tisíc testov denne.

Na druhej strane to tiež ukazuje, že vírus sa v najväčšom americkom meste výrazne rozšíril.

Vírus tu cirkuluje týždne

Doktorka Deborah Birxová vedie jednotku v Bielom dome, ktorá je zodpovedná za boj s koronavírusom. V pondelok povedala, že v štáte New York je oficiálne nakazený chorobou COVID-19 jeden človek z tisíc, čo je päťkrát viac ako inde v USA. V talianskom Lombardsku je to trojnásobok, ale zároveň tu má epidémia náskok dva týždne.

Podľa nej 28 percent všetkých testov v tomto štáte vyšlo pozitívnych, zhruba rovnako ako v Lombardsku. Inde v USA je to 8 percent, na Slovensku zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie