Denník N

Šéfka ústavu detskej psychológie: Trochu sa obávam, či viac neškodíme vzdelávaniu detí, keď nechávame učiť rodičov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pre rodičov a deti je zriadená infolinka psychologickej pomoci s tým, ako zvládať situáciu koronavírusu. Zriadil ju Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie. „Myslím, že sme sa ako rodiny ešte neocitli v takejto náročnej situácii. Našu generáciu to posunie o kusisko ďalej,“ hovorí v rozhovore riaditeľka ústavu Janette Motlová.

Podľa nej sa zatvorené školy najviac dotknú detí so špeciálnymi potrebami aj detí z vylúčených komunít. Učitelia sa s nimi podľa nej môžu vzdelávať, napríklad v komunitných centrách po jednom, s odstupom tri a pol metra. „To, čo potrebujú prekonať, je vlastný strach. To je pre učiteľa najväčšia výzva.“

Zriadili ste infolinku na pomoc rodičom a deťom s tým, ako zvládať mimoriadny stav na Slovensku. Prečo?

Vláda správne rozhodla o zatvorení škôl, ale neprišlo nič ďalšie. Na jednej strane dobré rozhodnutie z hľadiska šírenia vírusu, na druhej strane bez inštrukcií, čo ďalej. Napríklad, ako riaditeľka VÚDPaP-u som očakávala stretnutie, kde sa poradíme o dosahoch zatvorených škôl. Prišlo to rýchlo a boli sme nepripravení.

Aké dosahy?

Ako sa vôbec má robiť dištančné domáce vzdelávanie na základných školách, či sú na to rodičia pripravení, čo má robiť škola, čo učitelia a čo odborníci v poradniach. Na tieto otázky sme nemali odpovede a výsledkom je aj to, že rodičia to učenie doma nezvládajú a potrebujú sa poradiť.

Aké sťažnosti ste od rodičov dostávali?

Postupne sme začali dostávať otázky najmä od preťažených rodičov, ktorí museli pracovať z domu a súčasne im chodili nápory úloh na domáce vzdelávanie detí. Riešila som telefonáty od rodičov, ktorí chceli vedieť, či je normálne, že učitelia očakávajú, že rodičia ešte večer naskenujú a pošlú pracovný list vypracovaný dieťaťom. Zrazu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie