Denník N

Niektoré vzťahy môže karanténa aj vylepšiť, hovorí psychologička

Psychologička Mária Krýslová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Psychologička Mária Krýslová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Človek v kríze môže prechodne stratiť aj potrebu prijímať a prejavovať lásku, ale nemusí to znamenať, že prestal svojho partnera alebo niekoho blízkeho milovať,“ hovorí psychologička Mária Krýslová.

V rozhovore sa dozviete:

  • aký vplyv môže mať sociálna izolácia na vzťahy,
  • ktoré vzťahy môže karanténa ohroziť,
  • ako sa dá predchádzať partnerskej kríze,
  • kedy hrozí vyššie riziko rozvodov.

Vieme, že koronavírus ohrozuje naše fyzické zdravie. Čo všetko sa s nami deje z psychickej stránky?

Prežívame stav ohrozenia – zdravia, existenčných istôt a rôznych benefitov. Prichádzame o ilúziu, že sme tu pánmi. Prežívame materiálne straty, ale aj iné, vzácnejšie, ako sú sloboda a voľnosť pohybu. Nemôžeme objať a pobozkať najbližších. Nestrácame len niečo, ale aj niekoho.

Najčastejšie cítime úzkosť, strach a nepokoj. Obmedzenia, zákazy a príkazy nás konfrontujú s tým, čo zväčša vytesňujeme, že sme zraniteľní a smrteľní. Strach zo smrti patrí k najťažšie spracovateľným, bránime sa pripustiť si ho a to, čo vyvoláva, pripisujeme inému. Aj banálny výpadok zabehaných denných stereotypov, dlhodobejšia izolácia a zúženie intímneho priestoru môžu vyvolať frustráciu, hnev aj záplavu rôznych negatívnych pocitov. Akoby sme ostali zrazu nahí zoči-voči nevyspytateľnosti života.

Aký vplyv to môže mať na naše vzťahy?

Pri odpovedi na otázku, čo sa deje, respektíve bude diať s našimi vzťahmi, nemožno odhliadnuť od ich širšieho kontextu. Sme nedobrovoľnými účastníkmi experimentu in vivo (zaživa, pozn. red.), aký tu nebol. Minulé pandémie sa diali za iných okolností, s inak duševne vybavenými ľuďmi, s inými očakávaniami od života a vzťahov, inou prípravou na životné kalamity.

Nikto z nás nevie celkom predvídať, čo to urobí so širšou spoločnosťou. Budeme ochotnejší sa uskromniť? Nepochybujem, že sa o sebe niečo dozvieme, a to nás môže zmeniť. Sme natoľko adaptabilní a tvoriví, že môžeme rozvinúť nové spôsobilosti. Útrapy, ktoré prežijeme, môžu posilniť našu odolnosť a byť vykročením k dobrému srdcu.

Dovolenku niekedy považujeme za skúšku vzťahu, pretože partneri, ktorí možno nie sú až tak často spolu, sú zrazu nútení byť spolu neustále, navyše v neštandardných podmienkach. Akou skúškou vzťahu potom môže byť obdobie dobrovoľnej karantény a sociálnej izolácie, ktoré teraz mnohí prežívame?

Predovšetkým skúškou seba samých. To, čo prežívame, nemusí byť vždy ukazovateľom kvality nášho vzťahu, ale napríklad dôsledkom toho, ako my sami znášame zmenu, frustráciu, čo je pre nás dôležité a podobne. V krízových situáciách hrá významnú úlohu naša osobnostná a aj vzťahová výbava. Napríklad to, či sme zameraní najmä na seba, či vieme spolupracovať, rešpektovať potreby partnera, či máme trpezlivosť vyjednávať dohodu, ktorá by bola prijateľná pre obe strany.

Niektoré vzťahy môže táto situácia aj vylepšiť – koronavírus je spoločný nepriateľ a ten ľudí skôr stmeľuje. Karanténa dokáže

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ stanislava.knut@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Človek

Koronavírus

    Rozhovory

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie