Denník N

Nadávka primitív by u nás bola v súvislosti so súdmi pochvalou

Netreba rovno žiadať tradičnú skúšku jedom. U nás by vinníkov s prehľadom označila aj korytnačka.

Kamerunské hory boli dlhé storočia izolované od vplyvov civilizácie. V tamojších malých kráľovstvách sa život doteraz riadi starými tradíciami. Napríklad kráľ v Nyenjei lieči ľudí z ochrnutia a nepýta za to peniaze, verí, že v opačnom prípade by prišiel o svoje schopnosti.

Spoločne s radou starších rieši všetky spory v svätyni paláca. Uprostred miestnosti je magický kameň. Ak sa naň človek postaví, nedovolí si zaklamať, inak by dostal bolesti alebo by rovno zomrel – podľa toho, aké závažné veci by chcel utajiť.

Strach z kameňa na súdoch jednoducho zabráni krivému svedectvu a spôsobí, že sa na svetlo sveta dostanú aj dovtedy dobre utajované skutočnosti. V susednom kráľovstve zas pri sporoch vinníka odhalí korytnačka. Štátna správa do chodu kráľovstiev a ich právnych či majetkových záležitostí takmer vôbec nemusí zasahovať.

Tieto kmene z okolia rovníka Európania dlho s obľubou označovali ako primitívne. Neskôr sa namiesto tohto urážlivého slovného spojenia ujal termín prírodné národy. Vystihuje jednu z ich základných čŕt – filozofia, právo a morálka sú u nich úzko previazané s prírodou a zdedené pravidlá sú posvätné.

Tamojší strach a rešpekt k mágii a pravidlám kmeňa je v našom ponímaní až komický. Vinník sa na súde prizná, verí na také taľafatky, je smiešny. Už len za svoju hlúposť si zaslúži trest! To v našich končinách by sa nič podobné nemohlo stať. Chýba tu rešpekt nielen k prírode, ale aj k zákonom a o morálke ľudí pri moci sa nedá ani uvažovať.

Po desiatkach káuz s donebavolajúcimi sumami sa nenašiel žiaden vinník, všetky sú pekne zametené pod stôl a čakajú na zabudnutie. Faktov je pritom k dispozícii požehnane a každý človek, ktorý vie čítať a aspoň trocha sa zaujíma o verejné veci, ich má pred očami. Nadávka „primitív“ by bola u nás v súvislosti so súdmi pochvalou. A pritom netreba rovno žiadať tradičnú skúšku jedom. U nás by vinníkov takisto s prehľadom označila aj korytnačka.

Černošský básnik z ostrova Martinik a jeden z hlavných predstaviteľov hnutia négritude Aimé Césaire raz napísal vetu: „Civilizácia, ktorá zneužíva svoje princípy na podvody a klamstvá, je umierajúca civilizácia.“

Mal, samozrejme, na mysli tú našu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie