Denník N

Školy ostanú zatvorené až do odvolania, zrušené sú písomné maturity a testovanie deviatakov

Minister školstva Branislav Gröhling. Foto - TASR
Minister školstva Branislav Gröhling. Foto – TASR

Ako majú vyzerať maturity a dokedy prihlásiť dieťa do škôlky, do základnej školy a na strednú školu.

Už druhý týždeň zostávajú deti pre koronavírus doma a tak skoro sa to zrejme ani nezmení. Vláda zatvorila všetky školy na Slovensku od 16. marca a nový minister školstva Branislav Gröhling (SaS) teraz hovorí, že zostanú zatvorené až do odvolania.

Minister zatiaľ nechce, aby sa vyučovanie presunulo na letné prázdniny. „Chceme školský rok ukončiť tak, ako je naplánované a neťahať ho cez školské prázdniny,“ povedal. Učivo, ktoré nestihnú študenti prebrať, by sa malo podľa neho posunúť do ďalšieho školského roka.

V najbližších mesiacoch mali študenti písať dôležité skúšky – externú časť maturity, testovanie či prijímačky na stredné školy. Ministerstvo školstva sa rozhodlo niektoré z nich zrušiť, iné presunúť.

Maturanti zmaturujú aj bez písomných testov, uisťuje minister

Stredoškoláci tento rok nebudú mať písomné maturity, ktoré sa mali konať začiatkom apríla.

Ústne maturity zatiaľ zrušené nie sú, podľa plánu by sa mali konať v termíne 1. až 19. júna. Aj toto však ministerstvo posúva na neurčito. Ústne maturity by sa mali konať do dvoch týždňov po tom, čo sa študenti vrátia do naspäť do škôl, podľa ministra však najneskôr do 30. júna, a teda ešte v tomto školskom roku.

„Môžem ubezpečiť maturantov, že určite zmaturujú, zatiaľ to tak plánujeme.“ Ak sa študenti nevrátia do škôl ani v júni, minister potvrdil, že pripravujú iné spôsoby, aby študenti v tomto roku zmaturovali.

Minister školstva zrušil aj monitor, teda Testovanie 9, ktoré mali písať deviataci na základných školách začiatkom apríla.

Termíny pre prijímačky na stredné školy

Ako sa dostanú deviataci tento rok na stredné školy?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie