Denník N

Kažimír ukázal „škaredé čísla“, ekonomika sa môže v tomto roku prepadnúť o 4,5 až 9,4 %

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Národná banka Slovenska predpokladá, že naša ekonomika sa v tomto roku prepadne o 4,5 až 9,4 %.
  • Recesia môže na Slovensku dočasne pripraviť o prácu približne 75 až 130-tisíc ľudí.
  • Príchod oživenia ekonomiky čakajú v poslednom štvrťroku 2020. Riziká sú skôr smerom nadol než nahor.

Guvernér NBS Peter Kažimír ešte v nedeľu avizoval, že o pár dní ukážu „škaredé čísla“. „Musím sa priznať, že v tomto prípade sa nebude ľahké zbaviť emócií,“ hovoril už v utorok, keď prezentoval namiesto pravidelnej predikcie tri scenáre možného vývoja slovenskej ekonomiky.

NBS má tri scenáre, všetky rátajú s recesiou. Najmiernejší pokles môže byť o 1,4 %, druhý scenár ráta s poklesom o 4,5 % a tretí až s prepadom o 9,4 %.

  • Prvý scenár je založený na predpoklade (z dnešného pohľadu) pomerne krátkeho trvania šírenia koronavírusu bez značných dosahov na globálnu ekonomiku. Vychádza z pesimistického scenára podľa OECD, ktorý zverejnila začiatkom marca.
  • Druhý scenár predpokladá 2- až 3-percentnú recesiu v eurozóne, ktorá by sa mohla stať realitou, ak by mimoriadna situácia u našich obchodných partnerov trvala v priemere iba okolo mesiaca. Následne by došlo k postupnému oživeniu ekonomík a obchodu od jesene tohto roku.
  • Tretí scenár počíta s ešte hlbším prepadom produkcie v eurozóne, ktorý by mohlo nastať, keby mimoriadna situácia trvala až do leta tohto roka.

NBS predpokladá, že slovenská ekonomika bude uzamknutá dva mesiace, teda hlavne služby. Scenáre rátajú s rôznou mierou poklesu dopytu u obchodných partnerov Slovenska a nerátajú s opatreniami vlády a ich pozitívnym prínosom. Nerátajú ani s opatreniami ECB, ktoré by mali ekonomikám pomôcť.

Modelové odhady nebrali do úvahy ani vplyvy na finančný sektor. Je síce lepšie pripravený ako počas finančnej krízy, ale pri súčasnej neistote je podľa centrálnej banky ťažké odhadnúť dôsledky v tomto sektore. Kapitálové požiadavky sú podľa nej dostatočne vysoké.

„Za najpravdepodobnejší výsledok považujeme výsledok v intervale -4,5 % až -9,4 %,“ povedal Kažimír.

Pripomeňme, že počas krízy v roku 2009 sa slovenská ekonomika prepadla o 5,5 %. Odvtedy desať rokov rástla, pričom v roku 2019 stúpla o 2,3 % a ak by nebol koronavírus, podobným tempom mala rásť aj v tomto roku.

Veľmi ťažko sa dá odhadnúť aj to,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie