Denník N

Sloboda a občianska poslušnosť v čase epidémie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak by som si chcel uplatniť svoje právo na slobodu a ohrozil tým zdravie iných, strácam na ňu morálne právo.

S údivom sledujem sám seba, s akou ľahkosťou sa zbavujem slobody pohybu. Poslušne sedím doma a keď idem von behať, cítim sa dokonca trochu previnilo, hoci si vyberám miesta, o ktorých viem, že tam nikoho nestretnem.

Ale tá ľahkosť má svoj logický dôvod. Moja osobná sloboda sa nedá oddeliť od mojej osobnej zodpovednosti a ak by som mal svojím poňatím slobody ohroziť zdravie niekoho iného, strácam na ňu morálny nárok.

Premiér Igor Matovič ohlásil, že vláda bude monitorovať pohyb ľudí cez ich mobily, aby zastavila, či aspoň spomalila šírenie koronavírusu. Demokratické vlády na celom svete to robia tiež a je to len jeden z príkladov, ako epidémia v priebehu niekoľkých týždňov dokázala slobodné spoločnosti prinútiť k tomu, aby sa vzdali väčšiny práv, ktoré ešte včera považovali za samozrejmé.

A ja, čo som prežil časť života v byte plnom odpočúvacích zariadení, v byte, ktorého domáci telefón komunistická ŠtB odpočúvala vo dne v noci a keď som sa chcel zbaviť sledovačov, musel som vybehnúť do lesa – s väčšinou súčasných obmedzení súhlasím. Ich cieľom totiž nie je – aspoň zatiaľ – ovládnuť spoločnosť, ako to robil komunistický režim, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie