Denník N

Komentátor RTVS Gašpar: Ideme vysielať historické športové udalosti, začneme Göteborgom

Pavol Gašpar. Foto N – Peter Kováč
Pavol Gašpar. Foto N – Peter Kováč

Svoj prvý hokejový zápas komentoval ešte v roku 2003, v tom istom roku sa jeho hlas prvýkrát objavil aj na hokejových majstrovstvách sveta vo Fínsku. Pre pandémiu koronavírusu sa však preňho hokejová sezóna zrejme skončila, predčasne bola totiž ukončená slovenská extraliga a pred pár dňami boli zrušené i májové majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku.

Čo znamená presunutie olympiády pre RTVS?

Ako pre každého vysielateľa znamená to pre nás stratu poslednej programovej dominanty v roku 2020, ale zároveň to vytvára superšportový rok 2021, na ktorý sa presunuli aj futbalové majstrovstvá Európy. Bude zaujímavé sledovať, aký to bude mať ďalší dosah, pretože ak sa OH presunú presne o rok, dostanú sa do termínového konfliktu s gigantickými federáciami nosných olympijských športov – atletickou a plaveckou –, ktoré majú práve v tom čase naplánované svetové šampionáty. Keďže sa však práve tieto federácie výrazne aktivizovali v boji za odloženie olympiády, zrejme majú pripravený plán B. Verím, že aj my budeme môcť zrealizovať náš záložný plán – spustiť v budúcom roku vysielanie verejnoprávneho športového programu.

Májové majstrovstvá sveta v hokeji pre rozšírenú pandémiu koronavírusu zrušili. Ako to vnímate?

Nežijeme vo vákuu, takže oficiálne potvrdenie sme očakávali každým dňom. IIHF bola vlastne s týmto verdiktom oproti iným federáciám pozadu. Sklamaním z toho, že jeden z vrcholov roka nebude, sme si prešli už predtým, lebo šport musí ísť v tejto chvíli naozaj bokom, tentoraz prišla skôr úľava, že vieme, na čom sme. Pomôcť to môže najmä budúcoročnému šampionátu, z ktorého sa stane omnoho očakávanejšia udalosť.

Stane sa vôbec prvýkrát, že od roku 1988 budú diváci bez hokejových majstrovstiev sveta. V spomínanom roku navyše diváci dostali „aspoň“ olympijský hokejový turnaj. Máte pripravenú pre divákov nejakú alternatívu?

Samozrejme, máme, o pár dní spustíme seriál záznamov z pamätných udalostí slovenského športu na reprezentačnej aj klubovej úrovni.

  • 30. marca, hokej, MS 2002 v Göteborgu: štvrťfinále Slovensko – Kanada
  • 31. marca, hokej, MS 2002 v Göteborgu: semifinále Slovensko – Švédsko
  • 1. apríla, hokej, MS 2002 v Göteborgu: finále Slovensko – Rusko
  • 2. apríla, biatlon MS 2019 (Ostersund): 7,5 km ženy
  • 3. apríla, zjazdové lyžovanie, MS 2019 (Åre): obrovský slalom žien
  • 4. apríla, futbal, Čile 1962: dokument o MS 1962 vo futbale
  • 5. apríla, futbal, Belehrad 1976: dokument o ME 1976 vo futbale

* Každý deň o 22.00 na Trojke, na druhý deň repríza o 16.00

Pozn.: Denník N v sobotu o 20.00 prinesie online aktualizovaný prenos z finále Ligy majstrov 2005 medzi AC Miláno a FC Liverpool.

Ako ovplyvní táto správa vás ako dlhoročného hokejového komentátora?

Spolu s predchádzajúcim ukončením Tipsport Ligy to celému hokejovému tímu RTVS predčasne ukončilo sezónu. Marec, apríl a máj sú zvyčajne mesiace, počas ktorých trávime veľa času na cestách, to sa teraz nekoná a musíme prejsť aj na plnenie iných pracovných úloh.

Na základe rozhodnutia ukončiť extraligu skôr a zrušiť majstrovstvá sveta ste momentálne takpovediac bez práce. Nechýba vám už komentovanie?

Chýba a veľmi. V rámci rozhovoru pre jednu súkromnú rozhlasovú stanicu ma vyzvali, aby som okomentoval nejakú všednú činnosť, napríklad prípravu kávy. Tak ma to chytilo, že už mimo éteru som si začal len tak komentovať aj varenie hovädzieho vývaru, až kým ma nezastavila priateľka. Nepáčilo sa jej, že každá jej činnosť bola pod drobnohľadom. (smiech)

Ako vyzerá váš pracovný deň teraz?

Počas víkendu sa mi skončila dobrovoľná karanténa, keďže som sa 7. marca vrátil zo zahraničia, takže som pracoval z domu. Ako som už spomínal, postupne nám chodia oznámenia o rušení či odklade rôznych podujatí. Kým nám však také oznámenie nepríde, my musíme stále rátať s možnosťou, že sa konať, a teda aj vysielať, bude a my musíme byť na túto alternatívu pripravení. Teraz nás napríklad zamestnáva projekt olympijského vysielania. Vzhľadom na veľkosť a vzdialenosť podujatia je prvý transport materiálu nahlásený na polovicu mája, čo naozaj nie je ďaleko. Napriek neistému výsledku sa týmto prípravám musíme venovať naplno, aj keď sa v posledných dňoch objavili signály o presunutí olympiády.

(Rozhovor sa uskutočnil ešte predtým, ako olympiádu presunuli na rok 2021 – pozn. redakcie.)

S výnimkou niektorých futbalových líg sú pre pandémiu koronavírusu takmer všetky športy prerušené na neurčitý čas. Ako vyzerá teraz bežný deň v športovej redakcii RTVS?

Kompletne všetka pozornosť sa sústredí na spravodajstvo a najmä na Góly – body – sekundy. Športové bloky sú však aj vo všetkých riadne vysielaných spravodajských reláciách, okrem mimoriadnych správ.

Ako je možné nazhromaždiť dostatočný počet reportáží a príspevkov do večerného športového spravodajstva, keď sa nedeje v športovom svete momentálne skoro „nič“?

Stále sa niečo deje, aj keď relevantného diania je, samozrejme, menej. Preto sme skrátili GBS na 10 minút, ale tento objem sa vďaka výbornej práci celej redakcie pod spravodajským vedením Matúša Krutého darí napĺňať. Mapovali sme situáciu okolo všetkých veľkých medzinárodných podujatí, domácich ligových súťaží, návratu slovenských športovcov zo zahraničných súťaží či sústredení. Pravidelne dávame priestor aj aktivite SOŠV s výrazným celospoločenským dosahom #pripraveniostatdoma, v ktorej slovenské športové hviezdy ukazujú, ako si môžu ľudia zacvičiť aj doma bez použitia špeciálnych pomôcok.

Majú všetci športoví redaktori čo robiť alebo si niektorí museli aj zobrať voľno? Nemuseli ste sa dočasne rozlúčiť s niektorými externými spolupracovníkmi?

Nemajú voľno, niektorí sú po návrate zo zahraničných služobných ciest stále v karanténe, takže ich počet sa znížil. Redakciu sme rozdelili na dva separátne kolektívy, aby sme čo najviac minimalizovali kontakt medzi ľuďmi, a teda riziko šírenia nákazy. Kým sme vysielali prevzaté magazíny, prekladali sa z domáceho prostredia. Navyše obrovské vypätie okolo volieb či pandémie samotnej, personálne a zdravotne poznačilo aj spravodajskú redakciu, takže sme siahli do vlastných radov a moderátorsky aj redaktorsky pomáhame sekcii spravodajstva zvládnuť tento obrovský nápor práce. Teraz naozaj nie je čas, aby sa každý hral na vlastnom piesočku, prvoradým záujmom je čo najpodrobnejšie informovanie divákov, aby sme pomohli znížiť dôsledky pandémie.

Pavol Gašpar. Foto N – Peter Kováč

Ako zareagovali redaktori RTVS, kým ešte museli pracovať s rizikom, že sa nakazia napríklad niekde na Svetovom pohári alebo vo Francúzsku na cyklistických pretekoch Paríž – Nice? Bolo ťažké ich tam dostať?

Prvýkrát sme sa s týmto problémom stretli pri ceste na SP v zjazdovom lyžovaní do talianskeho La Thuile ešte vo februári. Situácia sa práve dynamicky menila, najskôr sme volali redaktorom, aby sme náš tím na situáciu upozornili s tým, že ich na cestu nikto ísť nenúti. Len čo však slovenské orgány vydali usmernenie o nevhodnosti cestovania do Talianska ako rizikovej krajiny, cestu sme okamžite zrušili.

Druhý marcový týždeň sme mali naraz v zahraničí tri štáby, jeden vo Švédsku aj s Veronikou Velez Zuzulovou, jeden vo Fínsku na SP v biatlone a jeden na pretekoch Paríž – Nice. Všetky štáby reagovali veľmi profesionálne a vo chvíli, keď bolo jasné, že sa podujatie končí či ruší, sme vyvinuli maximálne úsilie, aby sa dostali v poriadku domov.

Boli sme rozhodnutí poslať ich hneď do karantény, čo nebolo vnímané ako populárny krok, ale nariadenie vlády ukončilo všetky polemiky. Práve v týchto dňoch im plynú posledné dni v karanténe. Pokiaľ sme boli v kontakte, tak všetci boli bez symptómov.

Rozmýšľate aj nad finančnou stránkou? Pre neodvysielanie MS v hokeji či ďalších turnajov či záveru Svetového pohára v alpskom lyžovaní či biatlone akiste prídete o veľké príjmy z reklamy…

Viem o tejto stránke, keďže nie je možné z našej strany odvysielať všetky zazmluvnené plnenia, ale nie je to moja oblasť práce, presné čísla určite neprezradím. Zďaleka v tom nie sme sami, musí sa s tým vyrovnať každý vysielateľ.

Môže zrušenie majstrovstiev sveta a prerušenie či predčasné ukončenie hokejových líg negatívne ovplyvniť aj budúcu sezónu? Príprava na sezónu totiž začína prakticky pár týždňov po majstrovstvách sveta a prognózy v súvislosti s koronavírusom nie sú zatiaľ veľmi priaznivé.

V tejto chvíli existuje viacero rôznych štúdií, sú optimistické s koncom v niekedy v máji, pesimistické v septembri. V tejto chvíli je veľmi ťažké predpokladať, ako sa situácia vyvinie, napríklad NHL sa pohráva s možnosťou dohrať túto sezónu v septembri a ďalšiu sezónu začať s minimálnym odstupom v októbri. Neustále komunikujeme s našimi partnermi, vopred nám predkladajú alternatívy, s ktorými rátajú, a my musíme byť pripravení, že sa ktorákoľvek z nich stane realitou.

A ako sa s touto správou vyrovná vysielanie RTVS? Tieto obmedzenia výrazne narušili a narušia vysielanie, posledný týždeň neboli odvysielané žiadne priame prenosy. Ako sa na to pozeráte vy ako vedúci odboru priamych prenosov?

Nie je to nič príjemné, ako nám postupne prichádzali správy o rušení jednotlivých podujatí, tak sme to postupne oznamovali sekcii programu, aby vydala programovú zmenu, a my sme si interne upravili personálne nasadenie. Ale keď sme v priebehu necelých dvoch dní odoslali asi desiaty mail so zrušením nejakého programu, rozhodli sme sa pre opačné riešenie. Plošne sme zrušili všetky priame prenosy na marec a apríl s tým, že budeme nahlasovať, ak sa niečo predsa len bude konať.

Pred pár týždňami ukončili aj slovenskú hokejovú Tipsport ligu. Viac ako tento fakt však rezonuje predčasné udelenie titulu Banskej Bystrici. Hokejisti Slovana či Košíc sa rozhodli medaily vrátiť. Ako sa pozeráte na toto rozhodnutie vedenia ligy?

Čisto legislatívne je tento krok v poriadku, po športovej stránke je to prinajmenšom diskutabilné. Myslím, že by nikto Ligovej rade nevyčítal, ak by sa tak prísne nedržala litery predpisov, čím rozhodnutie zdôvodňuje, a majstra by v tejto sezóne nevyhlásila. Minimálne to ukázalo, že naše športovotechnické predpisy si žiadajú výraznejšiu reformu.

Pavol Gašpar (42)

rodák z Martina, vyštudoval žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. V RTVS sa postupne vypracoval z pozície redaktora na hlavného hokejového komentátora, zároveň pôsobí aj ako vedúci odboru priamych prenosov v športovej sekcii verejnoprávnej televízie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie