Denník N

Efektívni lídri v čase krízy sa až tak nelíšia od lídrov sviečkovej manifestácie

Foto - svieckovamanifestacia.sk
Foto – svieckovamanifestacia.sk

Kľúčom k úspechu je vytvoriť v ľuďoch pocit, že robia niečo, na čom záleží.

                                                                                Autorka je doktorandka v oblasti sociálnej psychológie

Dnes, 25. marca, si pripomíname 32. výročie sviečkovej manifestácie, ktorá sa v takýto marcový podvečer odohrala na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Kvôli tomu, aby niečo zmenili, sa vtedy ľudia rozhodli vyjsť do ulíc. Kvôli tomu, aby sme my niečo zmenili teraz, musí väčšina z nás ostať sedieť doma. Napriek tomu však zopár ľudí musí urobiť aj extrémne dôležité rozhodnutia.

Málokedy v živote tak veľmi potrebujeme mať okolo seba skutočných lídrov. Čo však vieme o líderstve a akí sú efektívni lídri?

Ako súvisí sviečková manifestácia s koronavírusom?

Dnes je výročie sviečkovej manifestácie, ktorá sa stala dôležitou udalosťou našich dejín. Veľa ľudí má k tejto udalosti rôzne postoje. Ja sa však nebudem venovať bežnému opisu toho, čo sa pred 32 rokmi odohralo, pretože o tom bolo už napísaného veľa. Napokon, kto si chce zrekapitulovať historické udalosti, môže si prečítať napríklad knihu Jána Šimulčíka Čas svitania.

Pre nás je však kľúčové to, že efektívni lídri dokážu ľudí zmobilizovať pre spoločný cieľ. Tým cieľom môže byť rovnako boj za slobodu v minulosti, ako aj boj proti koronavírusu v súčasnosti. Preto som sa vám rozhodla ukázať, že sa na skutočnostiach sviečkovej manifestácie môžeme dozvedieť veľa o tom, čím sa líšia šikovní vodcovia od tých nešikovných, čo na ľudí funguje a čo, naopak, nie. Veď prečo nepoužiť príklad z našich vlastných dejín, ktorý nám toto môže ozrejmiť?

Kríza, ktorú všetci teraz prežívame, v nás denne vytvára veľký pocit neistoty. Ako jednotlivci ju nedokážeme vyriešiť. Preto teraz hľadáme ľudí, na ktorých sa môžeme obrátiť, aby sme lepšie pochopili, čo sa okolo nás deje, čo máme robiť a čo robia ľudia okolo nás. Jednoducho povedané, krízy ako pandémia COVID-19 v nás vytvárajú obrovskú túžbu po leadershipe a zároveň naň vytvárajú obrovský priestor. Táto skutočnosť je prítomná všade: v našej rodine, v našej práci, v našom okolí, a samozrejme v našej krajine.

Nie je teda lepší čas ako teraz, keď sa v našej krajine formuje nový leadership v podobe novej vlády, a zároveň sú na to veľmi špeciálne podmienky, keďže sa lídri okamžite ocitajú v svetovej kríze, ktorú treba bezodkladne riešiť.

V podobnej situácii sa ocitli aj lídri sviečkovej manifestácie, keď naša krajina zažívala neslobodu, utláčanie a strach z toho, čo sa bude diať. Každá takáto situácia, či už v súčasnosti alebo v minulosti, predstavuje pre sociálnych psychológov priestor na výskum. A ja som práve na téme sviečkovej manifestácie postavila svoj výskum, na ktorom teraz už druhý rok pracujem spolu so svetovými odborníkmi na témy leadershipu a skupinového správania. Pôvodne som ho mala prvýkrát prezentovať na medzinárodnej konferencii EASP 2020, ale tá sa razom zmenila na EASP 2021. Preto nevidím lepšiu príležitosť než sa o tieto poznatky podeliť už teraz.

Nová psychológia leadershipu

O leadershipe vzniklo nekonečné množstvo kníh, v ktorých sa môžeme doslova prehrabávať na internete aj v kníhkupectvách. Dovolím si tvrdiť, že veľa z nich nestojí za nič, lebo sú to len rôzne názory ľudí, ktorí majú veľakrát pocit, že vedia, o čom hovoria, ale v dnešnej dobe pocit nestačí. Potrebujeme jednoznačné fakty.

Za veľa však stojí naozaj intenzívny výskum od svetových psychológov, ktorí za svoju kariéru zanalyzovali nespočetné množstvo rôznych lídrov, prezidentských kampaní, vojnových vodcov, firemných lídrov, bojovníkov za slobodu a podobne. Na základe týchto poznatkov, ktoré sú získané z analýz rôznych verejných prejavov, mapovania veľkých kampaní, rozhovorov s lídrami aj s účastníkmi videoanalýz, vytvorili koncept „novej psychológie leadershipu“, ktorý je síce vo svete vedy veľmi dominantný, ale v bežnom svete o ňom veľa ľudí ešte nevie.

1. Moc a charizma nie sú všetko, lídri musia viesť zvnútra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie