Denník N

Otázky a odpovede: Čo mám robiť, keď mám koronavírus? Ako prebieha testovanie? Musím ísť do karantény v štátnom zariadení?

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Ako zistím, či som sa nakazil koronavírusom?

Vedci z Virologického ústavu SAV spresňujú, že najčastejšími príznakmi koronavírusu sú: horúčka (ktorá je prítomná takmer vždy), kašeľ, slabosť a únava.

Jedným z najnovšie zistených príznakov môže byť aj strata čuchu – pokiaľ nie je spojená s alergiou alebo zápalom dutín. Strata čuchu sa potvrdila u mnohých nakazených v Južnej Kórei, Taliansku, Británii aj USA. Strata čuchu sa pritom prejavovala u pacientov, ktorí inak nemali iné vážne príznaky. Prečítajte si o tom viac v krátkom článku. 

Cítim sa zle. Ako odlíšim, či ide len o chrípku alebo o koronavírus?

Koronavírus má veľmi podobný priebeh, preto je ťažké odlíšiť ho od chrípky a potvrdiť to môžu len testy.

Virologička Tatiana Betáková pre Hospodárske noviny načrtla, že pri koronavíruse je častejší zadúšajúci a suchý kašeľ. Ak ste však v posledných týždňoch boli v zahraničí alebo prišli do kontaktu s človekom, ktorý je nakazený koronavírusom – príznaky okamžite riešte so svojím všeobecným lekárom.

Kedy ma lekári otestujú na koronavírus?

Hlavný hygienik vydal koncom marca nové pravidlá, podľa ktorých sa na testovanie dostanú viacerí pacienti.

Po novom na testovanie pošlú aj ľudí, ktorí majú viac ako štyri dni teplotu nad 38 stupňov, aj keď nemajú cestovateľskú anamnézu a ani nemuseli byť v kontakte s nakazeným.

Seniorov nad 65 rokov budú testovať predovšetkým – nemusia mať teplotu a stačí, ak majú príznaky respiračného ochorenia. Viac sa o nových pravidlách dočítate v tomto článku.

Ako požiadam o testovanie na koronavírus?

Ak máte vysoké teploty a príznaky respiračného ochorenia, telefonicky kontaktujte svojho všeobecného lekára. Ten sa poradí s regionálnym hygienikom alebo vás odkáže na operátora záchrannej zdravotnej služby (155). Ak lekár a regionálny hygienik určia, že máte podozrenie na koronavírus, príde po vás sanitka so zdravotníkmi v ochranných oblekoch.

Tí vás prevezú na príslušné infektologické pracovisko, kde vám lekár vykoná testy a skontroluje váš zdravotný stav. V niektorých okresoch začali zdravotníci odberať vzorky aj v domácnostiach, týka sa to však zväčša pacientov s vážnejšími príznakmi.

Testy robí už niekoľko nemocníc po celom Slovensku priamo pred nemocnicou – v mobilných stanoch.

Ako prebieha testovanie?

Lekár vezme pacientom výter z hrdla a nosa, z týchto vzoriek sa robia testy, ktoré najspoľahlivejšie odhalia koronavírus.

Reportérka Denníka N si vyskúšala testovanie, ktoré ponúkala súkromná firma Alpha Medical: „Výter robia hlboko a naozaj je to nepríjemné. Po hrdle začne zdravotník s ochranným štítom na tvári robiť druhý výter tenšou stierkou v nose. Robí ho hlboko, najskôr jedna dierka, potom druhá. Zdravotník mi vysvetľuje, čo urobil – krúživým pohybom mi zotrel podnebné oblúky bez dotyku mandlí. V nose zotrel sliznicu zadnej časti nosovej klenby.“

Reportér Denníka N sa zas pozrel na to, ako vedci v laboratóriu vyšetrujú vzorky na koronavírus.

Čo sa so mnou bude diať, ak test preukáže, že mám koronavírus?

O tom rozhodne infektológ, ktorý najlepšie zhodnotí váš zdravotný stav.

Pacienti s vážnymi príznakmi, ako sú vysoké horúčky či zápal pľúc, môžu byť aj hospitalizovaní. Pacienti s ľahším priebehom ochorenia sa môžu liečiť aj v domácej izolácii.

Čo ak mám koronavírus, ale nechcem nakaziť svoju rodinu?

Nový minister vnútra Roman Mikulec potvrdil, že ak chce niekto prejsť do dobrovoľnej karantény, má o to požiadať ministerstvo, ktoré ho môže umiestniť v niektorom zo svojich účelových zariadení. Vláda dáva dokopy zoznam ubytovacích kapacít, ktoré majú k dispozícii jednotlivé ministerstvá. Ide napríklad aj o školiace centrá, ktoré teraz nie sú využívané.

Nový minister hospodárstva Richard Sulík hovorí aj o pláne prevážať nakazených do hotelov, tento návrh však zatiaľ neprešiel.

Čo ak som nakazený koronavírusom, ale chcem ostať v domácej izolácii?

Úrad verejného zdravotníctva k tomu pripravil materiál. Odporúča dodržiavanie hygienických zásad v domácnosti. „Držte sa ďalej od ostatných: Pokiaľ je to možné, mali by ste zostať vo svojej izbe, mimo dosahu ostatných ľudí vo vašej domácnosti. Mali by ste použiť aj samostatnú kúpeľňu a WC, ak je to možné.“

Počas ochorenia COVID-19 hygiena odporúča obmedziť kontakt aj so zvieratami. Nedeľte sa o jedlo, poháre, šálky, kuchynský riad, uteráky alebo posteľnú bielizeň s inými ľuďmi alebo domácimi zvieratami.

Ak som nakazený koronavírusom, koľkých ľudí v mojom okruhu budú testovať?

Epidemiologička Alexandra Bražinová v článku podrobne vysvetľuje, aký okruh ľudí okolo nakazeného odborníci sledujú. Základným pravidlom je osobný kontakt bližší ako dva metre, a to dlhšie ako 15 minút.

V praxi to znamená, že epidemiológovia sa pýtajú skôr na to, ako tento kontakt prebiehal. „Sedeli ste na pracovnom stretnutí? Tesne vedľa seba alebo pol metra? Ako dlho?“ ilustruje Bražinová. Epidemiológovia sa nakazeného pýtajú na všetky kontakty spätne, a to od 7 do 14 dní. Neposielajú automaticky všetkých na testy, ale posudzujú to individuálne – podľa intenzity kontaktu a príznakov pacienta.

Lekári označujú ľudí, ktorí sú vhodní na testovanie, termínom suspektní pacienti. Za suspektného pacienta sa považuje každý, kto bol s nakazeným pacientom v úzkom kontakte. To znamená:

  • žijú v rovnakej domácnosti;
  • boli v priamom fyzickom kontakte, napríklad podaním rúk;
  • mali nechránený priamy kontakt s infekčnými sekrétmi, napríklad pri kašli či dotyku použitých papierových vreckoviek;
  • mali osobný kontakt do dvoch metrov a viac ako 15 minút;
  • boli v uzavretom priestore najmenej 15 minút vo vzdialenosti menšej ako dva metre, napríklad v učebni či čakárni;
  • zdravotnícki pracovníci starajúci sa o prípad koronavírusu alebo laboratórni pracovníci, ktorí pracujú so vzorkami;
  • osoba v lietadle sediaca v rámci dvoch sedadiel od nakazeného, členovia posádky (a ak sú príznaky nakazeného vážnejšie alebo sa pohyboval rozsiahlejšie, cestujúci sediaci v celej časti alebo všetci cestujúci v lietadle sa môžu považovať za osoby v úzkom kontakte).

Ak mám koronavírus, kedy sa mi skončí povinná domáca izolácia?

Aj k tomu dáva viac informácií úrad verejného zdravotníctva. Rozhodnutie o ukončení opatrení v domácej karanténe by sa podľa neho malo robiť individuálne, a to po konzultácii s lekárom. Mali by ste teda zostať doma až dovtedy, kým nedostanete pokyn na odchod.

„Pacienti s potvrdeným COVID-19 by sa mali riadiť domácimi bezpečnostnými opatreniami, kým sa riziko sekundárneho prenosu na iných ľudí nepovažuje za nízke,“ informuje hygienik.

Pre koho platí povinná karanténa?

Úrad verejného zdravotníctva vydal pokyny pre nasledujúce scenáre:

1. Čo mám robiť, keď som sa vrátil zo zahraničia, ale nemám žiadne príznaky?

Musíte byť 14 dní v povinnej domácej izolácii, ktorú nariadil úrad verejného zdravotníctva. Ak ste sa vrátili zo zahraničia, ste povinní oznámiť to bezprostredne po návrate na Slovensko telefonicky alebo elektronicky svojmu ošetrujúcemu lekárovi.

2. Čo mám robiť, keď mám príznaky a vrátil som sa zo zahraničia alebo som prišiel do kontaktu s nakazeným človekom?

Úrad verejného zdravotníctva vám nariaďuje:

  • ja aj moji spolubývajúci musíme ostať v karanténe,
  • kontaktujem všeobecného lekára (alebo 155), ktorý určí ďalší liečebný postup,
  • informujem o situácii zamestnávateľa,
  • eliminujem kontakt s verejnosťou, rodinou, priateľmi.

Kedy sa dostanem do karantény v štátnych zariadeniach?

Do karantény v štátnych zariadeniach sú povinne prevezení všetci Slováci, ktorí prišli na Slovensko. Už nielen tí, ktorých zo zahraničia skupinovo previezol štát, teda repatrianti. Ministerstvo vnútra rozhodne, do ktorých zariadení ich prevezú.

Ako dlho budem musieť byť v karanténe v štátnom zariadení?

Ministerstvo vnútra prikazuje karanténu na tak dlho, kým nie sú výsledky testovania. Po zistení negatívneho výsledku odchádza človek do povinnej domácej izolácie v celkovom čase spoločne 14 dní.

Ako sa mám správať počas domácej izolácie?

Spresňuje to úrad verejného zdravotníctva:

  • občan sa zdržiava prioritne doma,
  • nechodí do práce,
  • vyhýba sa kontaktom s ľuďmi (vychádzky, nákup, prechádzky so psom obmedzuje na skoré ranné alebo večerné hodiny).

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie