Denník N

Nemocnice sa už chystajú na krízu, červenú farbu majú Kramáre a Košice

Špeciálny stan na testovanie pred nemocnicou na bratislavských Kramároch. foto - tasr
Špeciálny stan na testovanie pred nemocnicou na bratislavských Kramároch. foto – tasr

Oslovili sme najväčšie nemocnice, aby nám vysvetlili, ako zmenili svoj chod, ako preškolujú personál a menia lôžka, ktoré majú byť len pre pacientov s COVID-19.

Špeciálne nemocnice len pre pacientov s COVID-19 majú v jazyku lekárov a vládnych úradníkov označenie červené. Budú tri: na východe, v strede a na západe Slovenska a vzniknú preto, aby sa nakazení ľudia úplne vyhli pacientom s inými zdravotnými problémami, ako je koronavírus.

V utorok večer minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽaNO v televízii Markíza povedal, že sa na červenú pripravuje celý jeden trakt Univerzitnej nemocnice v Košiciach. Ďalšia je nemocnica na bratislavských Kramároch, kde už funguje infektologická klinika, kam prioritne smerujú pacienti s COVID-19.

Veľká reorganizácia v nemocniciach

Výhľadovo sa už pripravuje aj Univerzitná nemocnica v Martine. Pre pacientov s COVID-19 môže byť vyčlenený pavilón aj v bratislavskom Ružinove a Nemocnica svätého Svorada Zobor v Nitre, povedal minister. Ide o špecializovanú nemocnicu pre pacientov s respiračnými ochoreniami a tuberkulózou.

„Pri nemocnici v Banskej Bystrici je to zložitejšie, ale zvažujeme aj túto možnosť,“ povedal ešte Krajčí v Markíze.

Podobne postupovali aj v Česku, kde pre pacientov s COVID-19 vyčlenili pražskú nemocnicu Na Homolce a Fakultnú nemocnicu u sv. Anny v Brne.

Denník N oslovil deväť veľkých fakultných a univerzitných nemocníc, sedem z nich opísalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie