Denník N

Pár ľudí a jeden mobil, ktorý stále zvoní – ako funguje infolinka regionálneho úradu verejného zdravotníctva

Foto N - Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič
Foto N – Vladimír Šimíček a Tomáš Benedikovič

Bratislavský regionálny úrad verejného zdravotníctva komunikuje s pacientmi pozitívnymi na koronavírus, zisťuje ich úzke kontakty, ktoré potom infektológovia testujú. Negatívne výsledky odberov oznámia na špeciálnej infolinke.

V malej miestnosti na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ) sedia okolo konferenčného stolíka s ovocím štyria budúci lekári, ktorí sa miestnym epidemiológom ponúkli, že budú pomáhať spravovať infolinku.

„Mali ste horúčku nad 38 stupňov? Nastala situácia, že sa vám tak zle dýchalo, až ste museli ísť do predklonu alebo k oknu? Dusili ste sa? Boli ste v zahraničí? Je niekto vo vašom okolí pozitívne testovaný?“ pýta sa budúci lekár volajúceho.

Po negatívnych odpovediach medik volajúceho upokojuje, že okrem koronavírusu prebieha aj chrípková viróza, ktorú treba štandardne vyležať v posteli: „Ak sa vám dýcha dobre a nemáte horúčku, len vás škriabe v hrdle, to ešte nie je indikácia, aby sme vás zapísali na testy,“ vysvetľuje a odporučí volajúceho na všeobecného lekára, ktorý mu vie po telefóne predpísať lieky.

Takmer ani nestihne ukončiť hovor a telefón už opäť vibruje. „Aj počas jednotlivých hovorov neustále počujeme, ako sa na infolinku snažia dovolať ďalší a ďalší ľudia,“ vysvetľuje medička Katarína.

Infolinka je len jednou z činností úradu počas šírenia epidémie. Spisuje sa tu aj zoznam ľudí, ktorí pôjdu na odber na infektológiu, či tých, ku ktorým prídu domov špecializované sanitky na testovanie koronavírusu. Miestni epidemiológovia zároveň kontaktujú pozitívnych pacientov a určujú, kto bude v povinnej karanténe.

Epidemiologička Alexandra Bražinová. Foto N – Vladimír Šimíček

Správajme sa všetci ako infikovaní

Regionálny úrad verejného zdravotníctva pre Bratislavský kraj sídli v budove ružinovskej polikliniky. V týchto dňoch je tu rušno – zamestnanci hygieny telefonujú, navzájom sa radia či vypisujú dokumenty pre povinnú karanténu pozitívnych pacientov.

„Vitajte, ruky si nepodávame,“ ospravedlňujúco sa cez rúško usmeje epidemiologička Alexandra Bražinová. V čase šíriacej sa nákazy je obmedzenie fyzického kontaktu aj podávania rúk jedným z odporúčaní lekárov, ako sa má človek chrániť pred nákazou.

„Správajme sa všetci tak, ako keby sme boli infikovaní. Snažíme sa teda chrániť pred sebou ľudí vo svojom okolí, aby sme ich náhodou nenakazili,“ vysvetľuje epidemiologička.

Práve regionálny úrad verejného zdravotníctva je inštitúcia, ktorá určuje, kto má absolvovať odber na test, ku komu príde domov špecializovaná sanitka alebo kto pôjde na odber

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie