Život nového koronavírusu: nudný, krátky, no spôsobuje pohromu
Nový koronavírus má pomerne jednoduchú štruktúru. Ako sa mu podarilo zraziť ľudstvo na kolená?
Autorka študuje na Dollar Academy v Škótsku
Intuitívne by sme povedali, že vakcínu je možné vytvoriť až po objavení vírusu. Opak bol však pravdou, vedec Louis Pasteur vytvoril v devätnástom storočí vakcínu proti besnote (ochorenie postihujúce nervovú sústavu, ktoré je taktiež spôsobené vírusom) nič netušiac o existencii týchto malých mikroorganizmov.
Bol to až ruský botanik Dmitrij Ivanovskij, ktorý svojím experimentom z roku 1892 ukázal, že infikovaná miazga z tabakoidnej rastliny zostane nakazená aj po filtrácii cez pórovitý porcelánový filter. Podarilo sa mu však niečo oveľa väčšie… Teda vlastne menšie.
Póry vo filtri, ktoré Ivanovskij použil, boli príliš malé na to, aby nimi prešli baktérie, ktoré boli v tom čase známe. Ide o omnoho väčšie mikróby ako vírusy. Bolo teda prekvapením, keď miazga po filtrácii naďalej zostala nakazená.
Až po čase si vedci uvedomili, že išlo o dôkaz existencie malých, no ničivých organizmov pomenovaných podľa latinského slova vīrus, čo v slovenskom preklade znamená „jed“.
Jedom roku 2020 je SARS-CoV-2.
Rozlišujme baktérie a vírusy
Ako jednoducho zistíte, či ide o vírus alebo baktériu, čo vám znepríjemňuje život? Nemusíte si kupovať mikroskop ani brať vzorky zo svojich slizníc. Jednoducho sa stačí opýtať vašej doktorky/doktora, ktorí vám nachystajú alebo nenachystajú antibiotiká.
V prípade, že vás pošlú domov s antibiotikami, ide o ochorenie spôsobené baktériami. Avšak v prípade, keď vám odporučia piť čaje a „vyležať to“, ide veľmi pravdepodobne o vírus.
Baktérie sú nielen oveľa väčšie ako vírusy, ale ich štruktúra je oveľa komplikovanejšia. Oficiálne sa klasifikujú medzi žijúce organizmy, keďže dokážu prežiť a replikovať (kopírovať) sa samostatne bez toho, aby museli napadnúť hostiteľskú bunku, čo je často bunka ľudského tela.
Častica koronavírusu SARS-CoV-2 je podobne ako ostatné vírusy výrazne menšia, štrukturálne jednoduchšia, no aj v určitom slova zmysle prešibanejšia ako baktérie.