Denník N

Korona v čase choroby. Ako ovplyvnila pandémia život ťažko chorých ľudí?

Agátka. Foto - Dobrý anjel
Agátka. Foto – Dobrý anjel

Po roku mohla konečne vyjsť von

Pre Agátku z Námestova zabezpečila mama respirátor v časoch, keď ešte tisíce Slovákov lyžovali v koronavírusom zasiahnutom Taliansku. Rodiny ako táto vedia, čo je báť sa o život aj čo znamená pristupovať k ochrane zdravia zodpovedne. Päťročná Agátka je v udržiavacej liečbe rakoviny, teda berie doma tabletkovú chemoterapiu. Na onkológiu chodí len občas a každý týždeň ide na odber krvi k svojej pediatričke. Všetko riešia s lekárkou telefonicky vopred, čakáreň bola posledné dva týždne prázdna.

Agátkin otec chodí stále do práce, žiaden home office. Keď sa z nej vráti, prezlečie sa a vydezinfikuje v garáži. Pracuje v zdravotnej dopravnej službe, vozí pacientov do nemocnice na trase Orava – Bratislava alebo po Orave. Voľno mať nebude. Ani pacienti odkázaní na dialýzu alebo chemoterapiu, ktorých vozí. Aj Agátka chodila touto zbernou sanitkou, najbližšie však pôjde autom.

Kontakt s úradmi koronavírus paradoxne zjednodušil. Kým doteraz museli rodičia ísť z úradu na úrad, čakať, stáť a vyjednávať, dnes vybavia všetko po telefóne. Na úrad práce potrebovali zdokladovať príjmy, a tak vyžiadali telefonicky potvrdenie zo sociálnej poisťovne aj z finančnej správy. Obe inštitúcie poslali rodine doklady a otec ich následne nechal na vrátnici úradu práce.

Ako to zvládajú psychicky? Počas ročnej liečby bola Agátka doma alebo v nemocnici. Celá rodina prežívala izoláciu. Dnes, keď sa mohli tešiť, že začnú opäť chodiť von, ich na mesiace zavrie doma koronavírus. Práve to ich ubíja najviac. Okrem strachu. Ale na ten sú zvyknutí.

Pomáha trinásťročný syn a kamarátky

Alena je vdova, onkologická pacientka a žije sama s trinásťročným synom. Dva a pol roka berie týždenne chemoterapiu. Za posledné dva týždne bola na chemoterapii dvakrát. Zbernou sanitkou z Novák do Bojníc, kde sa vždy vezie aj niekto iný. Keďže nemá inú možnosť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie