Denník N

Jedinečná príležitosť navštíviť Modrý dom Fridy Kahlo (a ďalšie kultúrne tipy)

Múzeum Fridy Kahlo v Mexiku. Foto - Rod Waddington
Múzeum Fridy Kahlo v Mexiku. Foto – Rod Waddington

Pokračujeme v objavovaní kultúrneho sveta z karanténnych obývačiek. Nádielka na dnešný deň vyzerá takto:

1. Mnohí z nás by sa tam zrejme nikdy nedostali, teraz tú možnosť máme (virtuálne) všetci. Múzeum Fridy Kahlo v Mexiku v spolupráci s Google Arts & Culture totiž pripravilo online prehliadku v La Casa Azul, čiže v Modrom dome.

Umelkyňa sa v ňom narodila a prežila v ňom hlavnú časť svojho života. Spolu s partnerom Diegom Riverom pôvodný rodičovský dom rozšírili a vniesli do neho umeleckého (a farebného) ducha.

Môžete sa prejsť po záhrade s kaktusmi, nazrieť do ateliéru či spálne, v ktorej stojí aj urna s pozostatkami umelkyne. Nájdete aj zrkadlo, v ktorom sa pozorovala a používala ho na autoportréty. Šaty, korzety, knihy a domáce predmety dopĺňajú expozíciu tejto výnimočnej osobnosti.

2. Ďalšiu návštevu umenia na diaľku ponúka múzeum Thyssen-Bornemisza v Madride. Koná sa tam totiž výstava Rembrandt a amsterdamská portrétna maľba (1590 – 1670). Fyzický prístup momentálne nie je možný, ale cez obrazovky tam nahliadnuť môžeme.

Na výstave sa nachádza takmer štyridsať portrétov od Rembrandta, ktoré sú doplnené mnohými ďalšími portrétnymi maľbami jeho súčasníkov, ktorí vtedy pôsobili v Amsterdame. Mesto v tom čase ekonomicky rástlo, a preto bolo dosť ľudí, ktorí si mohli dovoliť portrétne zachytenie. Komu by vizuálna prehliadka expozície nestačila, dostane aj dobový hudobný playlist na Spotify.

Rembrandtov Portrét mladého muža v čiernom barete.

3. Keďže sa z dôvodu ochrany pred koronavírusom momentálne nekonajú športové podujatia a zápasy, k nečinnosti sú nútení napríklad aj komentátori. Viacerí z nich sa s tým nechcú vyrovnať a snažia sa v komentovaní pokračovať. A keďže nie je k dispozícii šport, zamerali sa na každodenné veci.

Celkom veľký ohlas (a smiech) vyvolal napríklad komentátor Nick Heath. Jeho verbálny prejav k naháňačke psov v parku, prechádzajúcim sa či čakajúcim ľuďom naozaj stojí za tú chvíľu zábavy.

4. Hudobník a zabávač Marián Čekovský už dlhšie v Košiciach ponúka svoju talk show Čeky Point. Pre všetkých, ktorí by sa na jeho akciu možno nikdy ani nedostali, ponúka dnes večer virtuálny vstup zadarmo. Program sa začína o 20.30 na stránke www.fuga.sk.

Skladba dňa: Na následky koronavírusu prednedávnom zomrel hudobník Manu Dibango. V jeho mixe funku, diska a afrických rytmov však navždy ostáva radosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra v karanténe

Kultúra

Teraz najčítanejšie