Denník N

Lezie vám život na jednom mieste na nervy? Astronaut, admirál a generál radia, ako to zvládnuť

Americký astronaut Scott Kelly pózuje v Cupole, module kozmickej stanice Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorý poskytuje 180-stupňový výhľad do vesmíru. Foto - TASR/AP
Americký astronaut Scott Kelly pózuje v Cupole, module kozmickej stanice Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorý poskytuje 180-stupňový výhľad do vesmíru. Foto – TASR/AP

Scott Kelly strávil rok na vesmírnej stanici, generál Macko býval ako vojak v „ponorkovej nálade“ často. Prečítajte si, ako radia prežiť čas v izolácii.

Ak niekto vie, ako v pohode prežiť dlhý čas na malom mieste a s tými istými ľuďmi, sú to astronauti a vojaci.

Zoberte si taký život na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) či na vysunutej vojenskej základni, kde ste nútení žiť v malom kolektíve a obmedzenom priestore.

Scott Kelly, americký astronaut, ktorý strávil na ISS rok, sa o zopár rád podelil v článku pre New York Times.

A hneď prvá rada je tá, ktorú on sám na obežnej dráhe Zeme veľmi praktizovať nemohol: vyberte sa von. Nemusí to byť nadlho, ale aspoň raz denne počas celodennej rutiny v karanténe.

„Je dobré byť aspoň pár metrov od ostatných,“ radí.

„Keď som žil na ISS, nebolo to ľahké. Ísť spať bola práca, keď som vstával, znova to bola práca,“ vraví Kelly o živote vo vesmíre, kde si zvykol na niekoľko vecí, ktoré môžu dobre fungovať aj teraz, v týchto mimoriadnych časoch, keď rodiny a jednotlivci trávia čas v izolácii a vyhýbajú sa druhým ľuďom.

Denný rozvrh

Radí napríklad, aby ste si vždy dobre zorganizovali deň.

„Na vesmírnej stanici som mal presne rozdelený čas. Od momentu, keď som sa zobudil, až po uloženie sa na spánok. Niekedy to zahŕňalo prechádzku vo vesmíre, ktorá mohla trvať aj osem hodín, inokedy to bola päťminútová úloha – napríklad skontrolovať, ako sa darí experimentálnej rastline vysadenej vo vesmíre,“ píše astronaut Kelly.

Denný plán vám a vašej rodine podľa neho pomôže prispôsobiť sa rôznej práci v domácom prostredí.

Súhlasí s ním aj slovenský generál Pavel Macko, ktorý bol najvyššie postaveným Slovákom v NATO.

Aj podľa neho sú najdôležitejšie dve veci:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie