Denník N

Korona poškodila imidž EÚ a dala príležitosť politikom ako Blaha a Uhrík, hovorí europoslanec Šimečka

Michal Šimečka z PS patrí k politikom, ktorí sa najhlasnejšie zastávajú Európskej únie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Šimečka z PS patrí k politikom, ktorí sa najhlasnejšie zastávajú Európskej únie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Egoistické boli podľa Michala Šimečku členské štáty, Európska únia nezodpovedá za zdravotníctvo. Po počiatočnom váhaní Komisia dosiahla to, že sa uvoľnil trh s lekárskym materiálom.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Europoslanec Michal Šimečka patrí k politikom, ktorí sa najhlasnejšie zastávajú Európskej únie. Vo facebookových statusoch vysvetľuje, čo reálne môže alebo nemôže EÚ robiť, a pripomína, že čínska pomoc nie je nezištná.

V rozhovore pre Denník N hovorí, že súčasná pandémia ponúka príležitosť pre populistov a diktátorov. „Môžu vytvárať dojem, že diktatúry a vlády silnej ruky sú omnoho efektívnejšie pri zvládaní týchto kríz.“

Je projekt Európskej únie ohrozený?

Nemyslím si, že by bola v tejto chvíli taká ohrozená, že by sa išla rozpadnúť. Napokon, to by bolo pre Slovensko katastrofou – napriek všetkým chybám EÚ pre nás neexistuje lepšia budúcnosť než v silnej, jednotnej a demokratickej Európe.

Na druhej stane, akákoľvek kríza takýchto rozmerov, ktorá ochromí fungovanie ekonomiky a spoločností, a ktorá prináša toľko neistoty a ľudských tragédií, ohrozuje aj EÚ. Únia stojí na pilieroch, ako je jednotný trh a voľný pohyb osôb, ktoré sú dnes v dôsledku krízových opatrení narušené. A toto všetko sa bude ťažko zliepať dohromady.

Poškodila táto kríza imidž EÚ?

Áno. V mnohých ľuďoch zostane skúsenosť, že v kritickej chvíli, vo chvíli toho najväčšieho ohrozenia, neboli európske štáty solidárne. A nedokázali pomôcť zvlášť Taliansku, čo znamená ranu pre legitimitu EÚ. Do toho pribúdajú masovo šírené dezinformácie, rastúca popularita autoritárskych modelov vládnutia, o ktorých koluje fáma, že sa s pandémiou dokážu vyrovnať lepšie. Toto všetko môže otriasť základmi európskeho projektu.

To, že Únia nepomohla v kritickej chvíli Taliansku, je len dojem alebo realita? 

Začať musíme tým, že si vysvetlíme vôbec najdôležitejšiu vec, ktorá súvisí s touto debatou. Dnes veľa ľudí očakáva od Európskej únie, že prevezme iniciatívu v boji s pandémiou a bude distribuovať rúška, ventilátory či posielať zdravotníkov. Málokto však jasne pomenuje fakt, že nemá takéto právomoci. Európska komisia či Európsky parlament tieto právomoci nemajú jednoducho preto, lebo my ako členské štáty sme im ich nedali.

V oblasti zdravotníctva, bezpečnosti či sociálnych dávok si členské štáty ponechali suverenitu. V časopise The Economist mali veľmi dobrú metaforu, že Európska únia je ako mačka, pri ktorej sa dnes všetci čudujú, že nedokáže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Michal Šimečka

    Plán obnovy EÚ

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie