Denník N

Slováci vyvíjajú prototyp pľúcneho ventilátora. Chceme spraviť niečo pre túto spoločnosť, vraví robotik

Robotik a kybernetik František Duchoň. Foto – STU
Robotik a kybernetik František Duchoň. Foto – STU

Odborníci z Matadoru a vedci z STU vyvíjajú lacný pľúcny ventilátor použiteľný ako záložné riešenie v prípade nedostatku profesionálnych zariadení.

Podľa analýzy Inštitútu zdravotnej politiky zverejnenej minulý týždeň zvládne zdravotnícky systém na Slovensku 550 ventilovaných pacientov s ochorením COVID-19.

Model hovorí, že vrchol nákazy nás iba čaká a príde zhruba na prelome mája a júna. Dýchacie prístroje by mohlo potrebovať aj viac ako tritisíc ľudí, ak sa potvrdia pesimistické scenáre.

Dodajme, že ide len o jeden z možných scenárov a nikto netvrdí, že sa určite naplní. Napríklad slovenskí matematici z UK pre Denník N v tejto súvislosti poznamenali: „Odhadnúť, aký bude presný efekt opatrení – to znamená, kedy možno očakávať vrchol epidémie, či a koľko ľudí sa nakazí – je takmer nemožná úloha. Ako každá, v ktorej zohráva úlohu správanie ľudí.“

Bez ohľadu na to je lepšie, ak sa pripravíme na horší scenár a budeme počítať s tým, že nakazených s ťažkým priebehom ochorenia bude veľa. „Nemecké zdravotníctvo, ako jedno z najlepších opatrení, objednalo do rezervy 10-tisíc prístrojov, Taliansko prikázalo lokálnemu výrobcovi presmerovať celú produkciu – 500 kusov mesačne – na účely talianskych nemocníc,“ píšu štátni analytici o opatreniach, ktoré prijali niektoré zahraničné krajiny.

Ako záložné riešenie

Čo robíme na Slovensku?

Pomôcť s prípadným nedostatkom pľúcnych ventilátorov sa rozhodol tím zhruba desiatich ľudí – tvoria ho odborníci z Matadoru, vedci zo Slovenskej technickej univerzity a dvaja lekári.

Tím funguje okolo desať dní a jeho cieľom je postaviť lacný prototyp pľúcneho ventilátora, ktorý by sa použil ako krajné riešenie v prípade, že by neboli k dispozícii žiadne profesionálne zariadenia. „Náš prístroj má byť záložným riešením, ak nič iné nebude k dispozícii,“ povedal Denníku N o projekte František Duchoň.

Vedec je členom tímu na vývoj prototypu pľúcneho ventilátora a pôsobí ako riaditeľ Národného centra robotiky a profesor na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU.

Východiskom pre vývoj prototypu bola najmä štúdia z roku 2010 od vedcov z Bostonskej univerzity a Massachusettského technologického inštitútu (MIT). „Inšpirovali sme sa viacerými opensourcovými riešeniami, hlavne tým od MIT,“ dodal Duchoň.

Podľa robotika nie je vývoj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Technológie

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie