Denník N

Koronavírus vraj zachraňuje životy nenarodených detí. Ako prolife politici a skupiny zneužívajú pandémiu

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Objavujú sa hlasy, ktoré koronavírus označujú za Boží trest za interrupcie či podporu práv sexuálnych menšín.

Skutočnosť, že nemocnice a ďalšie zdravotnícke zariadenia v mnohých krajinách sústreďujú všetky svoje personálne, priestorové aj materiálne kapacity na boj s koronavírusom, čo vedie k odkladom plánovaných operácií a zákrokov, znamená aj to, že vo viacerých štátoch sa sťaží, ak nie priam znemožní prístup žien k interrupciám.

To všetko v časoch, keď sa ráta s ekonomickou krízou, prepúšťaním, poklesom životnej úrovne aj šetrením štátov, čo sa takmer vždy prejaví na skresaní pomoci najzraniteľnejším. Ženy sa pritom pre interrupciu rozhodujú aj preto, lebo nevedia, ako by sa o svoje dieťa postarali, a nie sú ani v situácii, že by sa mohli spoľahnúť na pomoc od okolia.

Súčasné napätie, neistota, zlyhávajúce zdravotníctvo aj sociálne služby, pocit izolácie, niekedy aj karanténnymi opatreniami skomplikovaná možnosť doslova odísť z nepriaznivej rodinnej či partnerskej situácie – to všetko v ženách, ktoré sú odhodlané ukončiť svoje tehotenstvo, len posilňuje presvedčenie, že urobili správne rozhodnutie, že pre ne inej cesty niet.

Ženské organizácie upozorňujú na to, že v amerických štátoch Texas či Ohio, ktoré sú vedené republikánskymi guvernérmi, padli rozhodnutia, že interrupcie patria medzi zákroky, ktoré sa nebudú vykonávať. Podobné rozhodnutie sa očakáva aj v Mississippi, kde už aj tak v dôsledku drakonickej legislatívy funguje jedna jediná klinika vykonávajúca interrupcie.

Odborná verejnosť, napríklad Americké združenie pôrodníkov a gynekológov či Americká spoločnosť pre reprodukčnú medicínu, však podľa časopisu Time jasne hovorí, že „medicínske ukončenie neželaného tehotenstva je nevyhnutný zákrok aj počas pandémie koronavírusu“. Lekári ďalej upozorňujú, že rušenie plánovaných interrupcií dostáva ženy do časového stresu a môže viesť k neuváženým a životu nebezpečným riešeniam.

Navyše sa v USA interrupcie nerobia v nemocniciach, ale v zdravotných strediskách a v skorom štádiu tehotenstva často podaním tabletky, takže podľa odborníkov k veľkej záťaži zdravotného systému či míňaniu materiálu aj tak nedôjde. Aj preto sa objavujú podozrenia, že rozhodnutia zakazovať interrupcie s odvolaním na súčasnú zdravotnú krízu sú viac ideologické ako odborné, praktické či konzultované s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Mimochodom, viacerí z nich už dotknuté štáty žalujú za rozhodnutia o zákaze interrupcií.

Boží trest

To však nebráni predstaviteľom a predstaviteľkám Trumpovej strany tieto rozhodnutia velebiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie