Denník N

Minister školstva Gröhling: Prvý kostlivec, ktorého vidím v skrini, je futbalový štadión

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by sa žiaci v júni za prísnych opatrení stretli s učiteľmi a zvládli všetko, čo ich čaká – maturity a ukončenie školského roka –, Branislav Gröhling by bol spokojný.

Nový minister školstva stojí pred krízou, akú školstvo ešte nezažilo. Pripravuje sa aj na scenár, že sa deti do škôl vrátia až v septembri. Krízu vníma aj ako príležitosť na reformu vzdelávania. „Možno teraz uvidíme, čo všetko sa zbytočne učíme, a konečne nastane reforma a zúženie obsahu vzdelávania,“ hovorí v rozhovore.

V pondelok premiér Igor Matovič zverejnil fotografiu z polnoci z rokovania vlády a ste na nej aj vy. Cez noc ste pripravovali návrh zákona, ktorý ste hneď druhý deň presadzovali v parlamente. Ako zvládate tieto dni na ministerstve?

Úplne normálne. Som zvyknutý veľa pracovať a vymýšľať rôzne projekty. Keď som štyri roky čokoľvek robil v parlamente, bolo to frustrujúce, pretože som nevidel priamy výsledok. Bol som preto rád, že som dostal možnosť realizovať sa v bratislavskej župe u Juraja Drobu. A teraz som rád, že môžem zúročovať na ministerstve skúsenosti, ktoré som získal počas niekoľkých rokov v školstve a pri manažovaní 54 škôl v Bratislavskom kraji.

Ešte pred nástupom na ministerstvo ste hovorili, že najpravdepodobnejší scenár je, že školy budú zatvorené mesiac. Ešte to platí?

Na to by mal odpovedať hlavný hygienik. Dostali sme pokyn, že školy budú zatvorené do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie