Denník N

7 dobrých správ v čase koronavírusu

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

V čase pandémie si ľudia pomáhajú – šijú rúška pre rodiny aj seniorov, roznášajú jedlo ľuďom v domácej karanténe či píšu listy pre pacientov v nemocniciach. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Hotely sa menia na ubytovne pre ľudí bez domova

Prázdne hotely v Británii sa vzhľadom na šírenie koronavírusu menia na nocľahárne pre ľudí bez domova, informuje denník Guardian. Ide o opatrenie v rámci britského národného plánu na boj s chorobou COVID-19.

Britská vláda v tejto súvislosti zafinancuje prenájom prázdnych hotelov, ktoré ponúkajú samostatné izby s kúpeľňami a toaletami.

Londýnska University College London zistila, že umiestnenie zraniteľných skupín v hoteloch je výrazne menej nákladné ako ich liečenie v nemocnici. Každý pritom bude musieť byť pred vstupom do pridelenej izby otestovaný.

Pre ľudí na ulici nie je jednoduché dodržiavať zdravotné odporúčania vrátane izolácie či umývania rúk. Navyše, väčšinu ľudí v nocľahárňach tvoria starší ľudia.

„Ochrániť sa podľa odporúčaní vlády je v prípade ľudí bez domova prakticky nemožné. Hráme preteky s časom, pretože v nocľahárňach spia na zemi ľudia jeden vedľa druhého, čo je príliš nebezpečné,“ povedal pre Guardian Matthew Downie z charity Crisis.

2. Hrdinovia koronavírusu

Nielen lekári, ale aj učitelia, kuchári či iní dobrovoľníci sú hrdinami v čase pandémie koronavírusu. V novej situácii sa vynašli a priniesli riešenia v núdzových situáciách. Ich odhodlanie si všíma bruselský portál Politico, ktorý priniesol príbehy 19 hrdinov.

Do madridských nemocníc napríklad začali chodiť listy pre pacientov, ktorí sú pre ochorenie COVID-19 izolovaní, v Austrálii zas dobrovoľníci roznášajú jedlo ľuďom v domácej karanténe.

Dánsky umelec Neil Murray spustil na Twitteri hodiny umenia pre deti. Tie v Taliansku zas vyrábajú plagáty s pozitívnymi odkazmi. Maľujú na ne dúhu či slová „všetko zvládneme“.

Hrdinami sú nielen obchodníci, ktorí zažívajú veľký nápor kupujúcich, ale aj poštári či smetiari, ktorí zostávajú v práci, aby ulice a mestá zostali ďalej bez odpadkov.

A potom sú tu aj dobrovoľníci, ktorí na 3D tlačiarniach vyrábajú ochranné štíty pre zdravotníkov. Takáto pomoc sa rozšírila aj na Slovensku, kde vznikla iniciatíva Pomôž nemocnici, ktorá združuje majiteľov moderných tlačiarní s cieľom vyrobiť pre lekárov aj zdravotné sestry ochranné pomôcky.

3. V Česku spustili rúškomaty

V českom meste Vyškov sa objavili dva automaty, ktoré vydávajú ochranné rúška, informuje portál Novinky.cz. Cena jedného rúška je 50 Kč (okolo 2 eur).

Z bezpečnostných dôvodov sa v nich dá platiť len platobnou kartou, pričom výťažok pôjde charitatívnym organizáciám na nákup dezinfekcie, rukavíc alebo respirátorov.

Automaty dodala spoločnosť Foodex a rúška pre ňu vyrábajú jej zamestnanci spolu s dobrovoľníkmi. Podľa majiteľa spoločnosti Petra Čáslavu ich môžu denne dodať okolo 2-tisíc.

Ďalšie automaty by mali byť v Brne a v mestách Kroměříž a Slavkov u Brna. „Ide o automaty, ktoré boli predtým v školách, ale teraz sú tam zbytočné,“ povedal Čáslava.

4. Rúška šije celá krajina

V Poltári ušili dobrovoľníčky za päť dní 840 rúšok, informuje TASR. Do práce sa zapojili učiteľky materských a základných škôl, pracovníčky komunitného centra aj zariadenia sociálnych služieb, členky Červeného kríža a ďalšie dobrovoľníčky.

„Z celkového počtu ušitých rúšok sa už rozdalo okolo 600,“ uviedla Alena Marková z mestského úradu. „Začali sme rozdávať pre seniorov vo veku nad 70 rokov a oddnes by sme začali rozdávať aj pre seniorov od 65 rokov.“

Do šitia rúšok sa zapojil aj 83-ročný dôchodca z Bratislavského kraja. Imrich Somogyi ušil rúška pre svoju rodina, ktorá neúspešne zháňala ochranné prostriedky.

„Pracoval až do veku 72 rokov, a to v štátnych lesoch, kde zvážal drevo. V šití teda vôbec nemal prax,“ povedala pre TASR jeho dcéra Alžbeta. Šijací stroj podľa jej slov našiel v jarku v Rusovciach.

„Naučil sa na ňom šiť, i keď je bez troch prstov na pravej ruke. Našťastie, staré stroje sú kovové a vie si pomôcť magnetmi,“ vysvetlila.

Rúška takisto šije aj vietnamská komunita, ktorá pred pár mesiacmi vyzbierala na pomoc obyvateľom z vybuchnutého paneláka v Prešove 25-tisíc eur, informuje čas.sk.

„Keďže v našej komunite je veľa krajčírov, tak veľmi spontánne vznikol nápad zapojiť sa do šitia rúšok a tak pomôcť,“ uviedol Nguyen Kim Dang, predseda Vietnamskej komunity na Slovensku. Podľa neho s výrobou rúšok začali minulý týždeň a ušili ich už vyše 2-tisíc. Tie putovali predovšetkým ľuďom v bratislavských ubytovniach a okrem nich odovzdali aj rukavice a dezinfekčné gély.

Do šitia rúšok sa zapojil aj 83-ročný dôchodca Imrich Somogyi. Foto – TASR

5. Roznášajú jedlo zdravotníkom

Dve reštaurácie v Banskej Bystrici varia a roznášajú jedlo lekárom, zdravotným sestrám aj záchranárom, informuje RTVS. S nápadom prišla Zuzana Muránska, majiteľka banskobystrickej reštaurácie, ktorá žije v zahraničí, ale chce pomáhať zdravotníkom na Slovensku.

„Sme všetci kolegovia vďační, že dostaneme nejakú stravu a že ľudia na nás myslia, keď my musíme byť v práci,“ cituje RTVS záchranára Vladimíra Koseca.

Majitelia reštaurácie s hamburgermi zas roznášajú jedlo pracovníkom banskobystrickej infektológie, ktorých chcú takto podporiť a ukázať im, že na nich myslia.

Zároveň vyzývajú aj ďalších majiteľov, aby zdravotníkov v tomto náročnom období takto podporili.

Kramáre. Foto – TASR

6. Kraj spustil donášku potravín pre seniorov

Banskobystrický samosprávny kraj spustil službu donášky nákupov pre seniorov. Iniciatíva s názvom Staráme sa o starkých zatiaľ funguje v okresoch Brezno a Banská Bystrica, od budúceho týždňa by sa mala rozšíriť na celý kraj.

Seniori a ľudia z rizikových skupín môžu zatelefonovať na bezplatné telefóne číslo a objednať si domov donášku potravín. Tú zabezpečí kraj s dobrovoľníkmi na druhý pracovný deň.

„Objednávka je obmedzená na potraviny, ktoré nie je nutné uchovávať v chlade. Stačí, ak zavoláte na bezplatnú linku, a operátori vašu objednávku zadajú priamo do systému obchodného reťazca. Dobrovoľníci v obchode váš nákup zabalia a nasledujúci pracovný deň vám ho ďalší dobrovoľníci doručia,“ vysvetľuje novú službu Zuzana Lafférsová z úradu.

Za nákup možno platiť pri donáške hotovosťou alebo kartou.

„Veríme, že táto služba pomôže zostať najohrozenejším skupinám obyvateľov v bezpečí svojich domov a prekonať túto krízu bez toho, aby sa vystavovali zvýšenému nebezpečenstvu,“ povedal župan Ján Lunter.

Foto – bbsk.sk

7. V obchodoch pomáhajú zamestnanci kníhkupectva

Obchodný reťazec Lidl spustil na sociálnych sieťach výzvu s cieľom pomôcť svojim zamestnancom.

„Obavy zo šírenia koronavírusu (COVID-19) trápia nás všetkých a významne obmedzujú náš doterajší život. V Lidli pracujeme dňom i nocou na tom, aby sme vás aj naďalej dokázali obslúžiť a umožniť vám nákup potravín v našich 142 predajniach po celom Slovensku,“ informoval hovorca Lidla Tomáš Bezák.

„Naši zamestnanci v predajniach a skladoch si preto zaslúžia pomoc každého z nás. Ak niekto hľadá dočasnú brigádu alebo chce odporučiť brigádu svojmu známemu, informácie nájde na našej webovej stránke.“

Na výzvu už reagovalo 50 zamestnancov kníhkupectva Pantha Rei, ktorí v predajniach dočasne vypomáhajú. „Vďaka čomu si budú môcť naši kolegovia v týchto náročných dňoch trochu vydýchnuť,“ uvádza reťazec na sociálnej sieti Facebook.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie