Denník N

Spojené štáty mohli skončiť ako fašistická diktatúra, ukazuje nová miniséria HBO

John Turturro ako rabín a Lindberghov zástanca. Foto – HBO
John Turturro ako rabín a Lindberghov zástanca. Foto – HBO

Televízny seriál Sprisahanie proti Amerike vznikol podľa románu Philipa Rotha, ktorý sa stal v ére Trumpa nečakane aktuálnym.

Predstavte si, že by sa počas druhej svetovej vojny americkým prezidentom nestal Franklin D. Roosevelt, ale antisemita a populista Charles Lindbergh, ktorý by v krajine nastolil fašistický režim.

Nereálne? Veru nie. V Amerike neboli od tejto skutočnosti ďaleko.

Lindbergh si získal celosvetovú popularitu, keď v roku 1927 uskutočnil prvý sólový prelet ponad Atlantický oceán. Bol skutočným americkým hrdinom a v čase Veľkej hospodárskej krízy, ktorá trvala až do polovice 30. rokov, aj symbolom lepších zajtrajškov.

Počas vojny v Európe dokonca obhajoval politiku izolacionizmu – nezasahovania USA do svetového diania. Ako republikán bol členom protivojnového výboru s názvom America First (výraz, ktorý poznáme aj zo súčasnosti) a jednou z najpopulárnejších tvárí v krajine. I keď sa Lindbergh hlavou štátu nikdy nestal, nemal k tomu ďaleko.

V roku 2004 vznikol legendárny román Sprisahanie proti Amerike o alternatívnych dejinách USA. Jeho autorom je už zosnulý Philip Roth, jeden z najväčších amerických prozaikov a držiteľ Pulitzerovej ceny.

„Vedel som o Lindberghovej minulosti, antisemitizme aj o jeho sklone k izolacionizmu. Vtedy som dospel k myšlienke, čo by sa stalo, ak by sa niekto taký stal v Spojených štátoch počas vojny prezidentom,” spomínal Roth. Kniha je inšpirovaná príbehmi jeho vlastnej židovskej rodiny a pohráva sa s historickou imagináciou.

Rovnomenná seriálová novinka z produkcie HBO vznikla práve podľa tejto predlohy a rafinovane odkazuje na súčasnú politickú klímu v USA napriek tomu, že Roth taký zámer nemal.

Ako píše filmový kritik James Poniewozik z The New York Times, Roth nechcel napísať politickú alegóriu, no história sa nepýta, kto čo zamýšľal.

https://www.youtube.com/watch?v=9XPMwrXgIOI

Sex je podnet na písanie

Šesťdielna miniséria diváka prenesie mesta Newark v štáte New Jersey v roku 1940. V pokojnej židovskej štvrti tu žije rodina Levinovcov, ktorej hlavou je dogmatický Herman.

Rodinná idyla sa končí práve v momente, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie