Denník N

V tejto kríze treba využiť všetky možnosti – aj takzvaný euroval

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mali by sme uprednostniť peniaze určené na rýchle riešenie likvidity.

Autorka je bývalá predsedníčka vlády SR

Do obdobia globálnej ekonomickej a politickej neistoty, geopolitického a obchodného napätia, potreby technologických inovácií a sanovania klimatických zmien, spolu so starnutím populácie a nízkou štrukturálnou produktivitou sa k migračnej kríze pridáva koronavírusová kríza. Ekonomika je zmrazená, ekonomický rast minulosťou, prichádza recesia. Prioritou je záchrana životov a okamžitá pomoc zdravotníctvu a sociálnym službám.

Táto kríza je desivá, prehlbuje neistotu, obavy a mení zásadným spôsobom nás aj náš spôsob života. Na rozdiel od eurokrízy zažívame symetrický šok. V súčasnosti na rozdiel od rokov 2010 – 2012, keď krajiny strácali prístup na trhy, majú prístup na finančné trhy všetky štáty. Sme v inej situácii, v inej kríze.

Ohrozenie života a straty životov vytvárajú dramatické situácie nielen pri starostlivosti o zdravie, ale aj pri hľadaní riešení na ekonomické a finančné dôsledky „zastaveného“ fungovania a života v izolácii. Len odhadujeme rôzne scenáre vplyvu krízy na ekonomiky sveta, Európskej únie, eurozóny či našej domácej.

Preto bude potrebné využiť všetky možnosti, domáce aj európske, na podporu zdravia a ekonomík členských štátov eurozóny a Únie.

Hlavný zdroj ekonomického rastu na Slovensku pochádzal zo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie