Denník N

O korone a domácich knižniciach

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Domáce knižnice a vášeň ku knihám sú často zdrojom zaujímavých paradoxov.

Žijeme v časoch klasickej postapokalyptickej science fiction. Prázdne ulice, občasný chodec s rúškom na tvári, poslanci skladajúci prísahu v rukaviciach, spravodajstvo prinášajúce nové počty nakazených a neisté odhady budúcnosti, pripravované zákony a opatrenia obmedzujúce slobodu pohybu a kontrolu našej komunikácie, milenci chránení rúškami na lavičkách, deti a starí ľudia v izolácii, zatvorené obchody, kaviarne a reštaurácie… Sme doma, snažíme sa pracovať a postupne nám dochádza, ako veľmi sa náš život zmenil. A zmení.

Neznie to úplne optimisticky, na druhej strane túto zložitú situáciu vnímam takmer ako požehnanie. Konečne sa náš beh zastavil. Po nikdy nekončiacom maratóne za lepším, bohatším a pestrejším životom. Máme šancu si trochu poupratovať, zbaviť sa zbytočností, nájsť si čas… napríklad na veci, po ktorých sme dlho túžili. V mojom prípade si konečne pomaly a dôkladne prečítať niečo zo zásob vlastnej domácej knižnice. Ani som neveril, že sa k tomu ešte niekedy dostanem – len tak pre vlastné potešenie ako kedysi, keď čítanie ešte nebolo prácou.

Spomenul som si na aforizmus Daniela Heviera: „Človek potrebuje byť trochu bohatý, aby si mohol knihy kupovať, a potom opäť chudobný, aby ich začal aj čítať.“ Naozaj výstižná metafora.

Začiatkom tohto roka sa splnil jeden z mojich snov – začali sme pripravovať sériu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie