Denník N

Málo testujú, školy aj hranice nechávajú otvorené. Švédi idú v boji proti koronavírusu inou cestou

Ľudia sa fotia pod rozkvitnutými čerešňami v Štokholme. Foto - tasr/ap
Ľudia sa fotia pod rozkvitnutými čerešňami v Štokholme. Foto – tasr/ap

V škandinávskej krajine dôverujú úradom aj politikom. Švédi sú presvedčení, že každý koná zodpovedne voči sebe aj druhým.

Keď zostali dánske deti pre koronavírus doma, rozhodol sa kodanský umelec Neil Murray ponúkať cez sociálne siete hodiny umenia. Reagoval tak na žiadosti rodičov, ktorí v čase šírenia ochorenia COVID-19 hľadajú alternatívne spôsoby, ako zabezpečiť svojim potomkom vzdelanie v období zatvorených škôl.

V susednom Švédsku taký problém nemajú.

Škandinávska krajina sa vybrala inou cestou ako zvyšok Európy, a to napriek neúspešnému pokusu Británie, ktorá obmedzenie pohybu svojich občanov najskôr odmietala, aby neskôr prijala podobne prísne opatrenia ako ostatné zasiahnuté krajiny.

Švédsko tak zostalo najväčším európskym štátom, kde pracujúci nemajú nariadený home-office, stretávajú sa na otvorených terasách či v obľúbených parkoch a deti ďalej navštevujú materské aj základné školy.

„Vírus sa momentálne veľmi nerozširuje a zatvorené školy by mohli ovplyvniť sociálne služby alebo ďalšie dôležité profesie,“ vysvetľuje pre Denník N Švédka Jane, ktorá učí na vysokej škole. Tie spolu s univerzitami vláda zatvorila. „Sedím v kuchyni a učím svojich študentov online,“ opisuje svoj bežný deň.

Rovnaký názor má aj Pierre, ktorý žije v Štokholme.

„Mnohé deti sú príliš malé na to, aby zostali samy doma, a nie všetci rodičia majú možnosť home-officu. V takom prípade by im mohli pomáhať starí rodičia, ale riziko nákazy je u nich veľmi vysoké.“

Pierre rovnako vysvetľuje, že zatvorenými školami by sa mohli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie