Denník N

Prokurátor Sonderlich: Takú hanbu ako vinou Trnku sme ešte nezažili

Jozef Sonderlich. Foto – archív J. S.
Jozef Sonderlich. Foto – archív J. S.

Ladislav Tichý ho zrejme odporučil Kočnerovi ako svojho prokurátora. Šéf Okresnej prokuratúry Košice I Jozef Sonderlich hovorí, že keby mu teraz Tichý zavolal, mal by problém zdvihnúť mu telefón.

Marian Kočner písal v januári 2018 Norbertovi Bödörovi zoznam štyroch prokurátorov, ktorých má predložiť Dušanovi Kováčikovi ako kandidátov na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Bolo tam aj vaše meno a z Kočnerovej správy je zrejmé, že ste mali byť stopercentne človek Kočnerovho kamaráta Ladislava Tichého. Aký ste mali s Tichým vzťah?

Zoznámili sme sa približne v roku 2003. Bola to náhoda. On bol radový prokurátor generálnej prokuratúry, ja som pracoval na krajskej prokuratúre a zoznámili sme sa na jednom seminári. Mali sme spoločný koníček poľovníctvo, kde sme sa občas stretávali.

Ako často?

Zhruba raz za rok.

Mohol mať Tichý pocit, že ste blízki priatelia?

Teoreticky ho mohol mať. Na poľovačkách sme sa bavili vyslovene o poľovníctve, kŕmení zvierat alebo o ich love. Nikdy sme sa nebavili o profesionálnych veciach. Po tom, ako sa stal námestníkom generálnej prokuratúry, sme už vôbec neprichádzali pracovne do styku.

Dal vám niekedy pracovnú ponuku?

Nie, nikdy. Ani som sa nikdy nehlásil do výberového konania na prokurátora generálnej prokuratúry alebo Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ako ste si Kočnerovu správu vysvetlili?

V prvom rade som bol nahnevaný, čo som vám povedal už v septembri, keď sme sa spolu prvýkrát o tom rozprávali. Urážalo ma, že nejaký Kočner, o ktorom som pomaly ani nevedel, že existuje, spomína moje meno. A Bödöra som nepoznal už vôbec. Veľmi ma to pobúrilo. Celé 90. roky, ktoré boli mafiánske, som najprv ako radový prokurátor a potom ako vedúci oddelenia proti takýmto ľuďom bojoval. Riešil som Borženského, Kolárikovcov, dennodenné vraždy, rozsiahle ekonomické veci ako krach nebankoviek, BMG Invest, AGW. Ja osobne som dával návrh na vzatie do väzby Kolárika aj som mal od policajtov nepríjemné poznatky o tom, čo si títo zločinci o mne myslia. Niečo v tom zmysle, ako teraz prežíva pán doktor Žilinka. Vtedy sme to tak neriešili, ako sa to rieši dnes, iba som sa opatrne ráno pozeral pod auto. Ani doma som to nehovoril. Som jednoducho celý život na druhej strane ako títo páni.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie